Μιχαήλ Χαράλαμπος

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Καλοψίδα το 1938 και σκοτώθηκε στις 16.3.1956 στο χωριό του.

 

Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια ρίχθηκε στη βιοπάλη. Εργαζόταν στην Αμμόχωστο ως ποδηλατάς. Ήταν ενεργό μέλος του Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος του χωριού του και έγινε μέλος της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα. Ανήκε στην ομάδα της ΕΟΚΑ του χωριού του.

 

Με την ομάδα αυτή συμμετείχε σε ενέδρα κατά Άγγλων στρατιωτών σε περιοχή της Καλοψίδας, στις 16 Μαρτίου 1956. Προσπαθώντας να ρίξει χειροβομβίδα κατά των Άγγλων στρατιωτών, η χειροβομβίδα εξερράγη μέσα στα χέρια του και τον κατακομμάτιασε.

 

Σύμφωνα προς αφήγηση συναγωνιστή του, ο Χαράλαμπος Μιχαήλ είχε διστάσει την τελευταία στιγμή να ρίξει τη χειροβομβίδα, επειδή στο στρατιωτικό αυτοκίνητο που ήταν ο στόχος του είχε δει ότι βρισκόταν κι ένας φίλος του, τον οποίο οι Άγγλοι μετέφεραν μαζί τους στη στρατιωτική βάση της Δεκέλειας όπου εργαζόταν. Έτσι η χειροβομβίδα έσκασε μέσα στα χέρια του.

 

Ετάφη στο χωριό του με τιμές.