Σουρουκλής Ανδρέας

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι της επαρχίας Λάρνακας το 1932 και σκοτώθηκε σε περιοχή κοντά στο χωριό του την 1η Αυγούστου 1958.

 

Ο Ανδρέας Σουρουκλής αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, και δεν είχε ανώτερες σπουδές. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε σε γεωργικές εργασίες στο χωριό του, και αργότερα έγινε αυτοκινητοδηγός. Με την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα μυήθηκε κι εντάχθηκε στην ΕΟΚΛ. Ωστόσο ουσιαστική δραστηριότητα ως μέλος της Οργάνωσης άρχισε από τις αρχές του 1957. Αρχικά βοηθούσε στη διακίνηση κι απόκρυψη μελών της Οργάνωσης και στην κατασκευή κρησφυγέτων. Υπηρέτησε επίσης ως τροφοδότης αντάρτικων ομάδων, χρησιμοποιώντας και το αυτοκίνητό του για σκοπούς της Οργάνωσης. Τον Ιανουάριο του 1958 κατασκεύασε κρησφύγετο στην αυλή του σπιτιού του, στους Τρούλλους, όπου παρέμεινε για λίγους μήνες ο τότε τομεάρχης Λάρνακας ήρωας Μιχαλάκης Παρίδης*.

 

Αργότερα ο Ανδρέας Σουρουκλής ενίσχυσε ομάδα κρούσεως της ΕΟΚΑ. Τη νύκτα της 31ης Ιουλίου 1958 προς την 1η Αυγούστου 1958 μετείχε σε 7μελή ομάδα της ΕΟΚΑ που διετάχθη να στήσει ενέδρα εναντίον  Άγγλων στρατιωτών σε τοποθεσία έξω από το χωριό Τρούλλοι. Στην ενέδρα έπεσε στρατιωτικό αυτοκίνητο που κτυπήθηκε. Σ' αυτό επέβαιναν 15 Άγγλοι στρατιώτες. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε κτυπήθηκε θανάσιμα ο Ανδρέας Σουρουκλής. Μέσα στη νύκτα οι υπόλοιποι σύντροφοί του κατόρθωσαν να διαφύγουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο ένας απ' αυτούς είχε κτυπηθεί. Η οικογένεια του Σουρουκλή πληροφορήθηκε τον θάνατό του την επόμενη μέρα από το ραδιόφωνο.

 

Ο Ανδρέας Σουρουκλής ετάφη στο χωριό του, στο οποίο είχε, στο μεταξύ, επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός. Οι  Άγγλοι επέτρεψαν μόνο στους στενούς συγγενείς του να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή του.