Σαμάρας Χρίστος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι το 1925 κι έπεσε μαχόμενος στο χωριό του στις 2 Σεπτεμβρίου του 1958.

 

Βασικό στέλεχος της ΕΟΚΑ στην περιοχή των Κοκκινοχωριών, ο Χρίστος Σαμάρας (ψευδώνυμο Ξάνθος) είχε αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, στον οποίο είχε στρατευθεί από την έναρξή του. Στην οργάνωση ΕΟΚΑ ήταν ενταγμένος και ο αδελφός του Ηλίας Σαμάρας που, όταν συνελήφθη από τους Βρετανούς, βασανίστηκε τόσο άγρια ώστε δεν άντεξε και πρόδωσε τον κρυψώνα, στο χωριό Λιοπέτρι, στον οποίο κρύβονταν τόσο ο Χρίστος Σαμάρας όσο κι άλλοι τρεις αγωνιστές, οι Ανδρέας Κάρυος*, Φώτης Πίττας* και Ηλίας Παπακυριακού*. Όλοι ήταν καταζητούμενοι και το βράδυ της 30ής Αυγούστου του 1958 είχαν φθάσει κρυφά στο χωριό Λιοπέτρι για εργασίες της οργάνωσης.

 

Όταν περικυκλώθηκαν από τα αγγλικά στρατεύματα σε αχυρώνα του Λιοπετρίου στον οποίο κρύβονταν, αρνήθηκαν να παραδοθούν και πρόβαλαν γενναία αντίσταση, δίνοντας πολύωρη μάχη στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 κατά την οποία και οι τέσσερις έπεσαν μαχόμενοι.

 

Βλέπε λεπτομέρειες της μάχης στο λήμμα Αχυρώνας Λιοπετρίου.

Φώτο Γκάλερι

Image