Ξενοφώντος Ευστάθιος

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959.

 Γεννήθηκε στο χωριό Φοινί της επαρχίας Λεμεσού το 1933 και σκοτώθηκε στις 22 Μαρτίου 1957.

 Ο Ευστάθιος Ξενοφώντος αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια ρίχτηκε από μικρός στη βιοπάλη. Ακολούθησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού κι εργάστηκε στο χωριό του, αργότερα στις Πλάτρες και τέλος στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα έγινε μέλος της ΕΟΚΑ και φρόντισε να προσληφθεί στη μεγάλη στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου. Εργαζόμενος εκεί, είχε αναλάβει την πολύ επικίνδυνη αποστολή μεταφοράς βομβών στη στρατιωτική βάση και τοποθέτησή τους  σε διάφορους στόχους. Προς τούτο, αγόρασε και μοτοσυκλέτα και μαζί με ένα συναγωνιστή και συγκάτοικό του, τον Ανδρέα Αλεξάνδρου, διασκεύασαν στο όχημα αυτό έναν κατάλληλο χώρο όπου εφάρμοζαν τις βόμβες τύπου υδροσωλήνα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται ως εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας.

 

Την 22 Μαρτίου 1957 ο Ευστάθιος Ξενοφώντος επρόκειτο να μεταφέρει μια βόμβα μεγάλης ισχύος στο Ακρωτήρι και να την τοποθετήσει σε αγγλικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Κατόρθωσε να περάσει με τη μοτοσυκλέτα του από τρία σημεία εξονυχιστικού ελέγχου και να εισέλθει στη στρατιωτική βάση χωρίς να ανακαλυφθεί η βόμβα που μετέφερε.  Όμως τελικά, πριν φθάσει στον προορισμό του, η βόμβα εξερράγη με αποτέλεσμα να πολτοποιήσει τον ίδιο και να διαλύσει τη μοτοσυκλέτα του.

 

Πιστεύεται πως είτε η βόμβα (που είχε ωρολογιακό μηχανισμό) είχε ρυθμιστεί λανθασμένα είτε πυροδοτήθηκε από τους κραδασμούς της μοτοσυκλέτας. Ό,τι απέμεινε από τον αγωνιστή (το κεφάλι και κομμάτια από το σώμα του) ετάφη στο χωριό του με τιμές ήρωα.