Αναξαγόρα Κώστας

Image

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1935 και σκοτώθηκε τη μέρα των γενεθλίων του, στις 20 Ιουνίου 1958. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σπηλιών. Δούλεψε  στο μεταλλείο Αμιάντου ως μηχανοδηγός και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Συντεχνίας, της ΣΕΚ και του Αθλητικού Συλλόγου «Άρης» Σπηλιών.

Ήταν από τους πρώτους αγωνιστές που μυήθηκε στην Οργάνωση μετά τη θρυλική μάχη στα Σπήλια το 1955. Ο Κώστας διετέλεσε σύνδεσμος των ομάδων της ΕΟΚΑ που δρούσαν στα χωριά Σπήλια-Πολύστυπος, τα οποία ήταν κέντρα κατασκευής ναρκών και χειροβομβίδων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε κρύπτες για την απόκρυψη τόσο του υλικού αυτού όσο και άλλου οπλισμού της Οργάνωσης.

Στις 20 Ιουνίου 1958, συναντήθηκε μαζί με άλλους τρεις συναγωνιστές του, τον Αλέκο Κωνσταντίνου, τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Πατσαλίδη στο σπίτι του τελευταίου στο χωριό Κούρδαλι, όπου εκεί θα του παρέδιδαν μία νάρκη πιέσεως. Την ώρα που οι τέσσερις αγωνιστές σχεδίαζαν την επόμενη επιχείρησή τους, για άγνωστο λόγο η βόμβα εξερράγη και έχασαν όλοι τη ζωή τους.

Τη μέρα που ο Κώστας έχασε τη ζωή του, έκλεινε τα 23 του χρόνια. Στο σπίτι τον περίμενε η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία Κλεάνθους.

Ο πατέρας του μόλις έμαθε για τον χαμό του γιου του, που θυσιάστηκε στον βωμό της ελευθερίας, δήλωσε περήφανος «Έχασα τον πρώτο. Έχω αμέσως άλλον, έτοιμο να πάρει τη θέση του στον αγώνα». Μετά τον θάνατο του γιου του, ο Αναξαγόρας Αναξαγόρα υπέστη βασανιστήρια από τους Βρετανούς.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια