Αναστάση Γιακουμής

Image

Θύμα του αγώνα. Γεννήθηκε στο χωριό Καλογραία το 1903. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1958 στο χωριό Χάρτζια της επαρχίας Κερύνειας, από έκρηξη βόμβας που είχε ριχτεί εναντίον Άγγλων στρατιωτών.

 

Ο Γιακουμής Αναστάση, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και κατοίκησε στη συνοικία Φώτης του χωριού Χάρκεια, όπου και νυμφεύτηκε. Ήταν γεωργός.

 

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Αγώνα στην περιοχή του και υπηρέτησε ως σύνδεσμος. Μετέφερε αλληλογραφία, φυλλάδια και οπλισμό. Δούλευε σκληρά και αθόρυβα και κανείς δεν τον υποψιαζόταν.

 

Κοντά στο περιβόλι του, στο χωριό Χάρκεια, στην τοποθεσία Φώτης, υπάρχει ένα μέρος, από το οποίο κατηφορίζει ο δρόμος προς τη θάλασσα και στενεύει. Τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική πλευρά υψώνεται απότομος γκρεμός. Από πάνω εκτείνεται τράχωνας (ισιοτόπι), η “Μούττη της Χαμπίνας”. Για να μεταφέρουν οτιδήποτε στο στρατόπεδο τους στο Γιαϊλά, κοντά στη Χαλεύκα, οι Άγγλοι έπρεπε να περάσουν από εκεί. Αυτή την τοποθεσία επέλεξε η ΕΟΚΑ για επίθεση εναντίον τους.

 

Την ομάδα που θα διενεργούσε την επίθεση αποτελούσαν τρία μέλη της ΕΟΚΑ, ανάμεσα στα οποία ο Γιακουμής Αναστάση, ο οποίος και είχε μεταφέρει εκεί τη νάρκη πιέσεως που χρησιμοποιήθηκε. Αφού άνοιξαν λάκκο στο δρόμο όπου θα την τοποθετούσαν, κρύφτηκαν οι δυο και περίμεναν. Ο Γιακουμής φρουρούσε από το περιβόλι του και έδωσε το σύνθημα, όταν εμφανίστηκαν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα. Οι άλλοι δυο τοποθέτησαν τη νάρκη και απομακρύνθηκαν. Ο Γιακουμής παρέμεινε εκεί οργώνοντας, τάχα, για να εμποδίσει το πέρασμα πάνω από τη νάρκη ιδιωτικού αυτοκινήτου, αν τύχαινε να εμφανιστεί.

 

Όταν η νάρκη έπληξε στρατιωτικό αυτοκίνητο από τη διερχόμενη φάλαγγα, Άγγλοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στην περιοχή, τον είδαν που εργαζόταν και τον πυροβόλησαν.