Στυλιανού Γεώργιος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο Νέο Χωριό της επαρχίας Πάφου στις 7 Νοεμβρίου 1938 και σκοτώθηκε στο χωριό του στις 4 Νοεμβρίου 1956.

 

Μεγάλωσε στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο και συνέχισε στο ελληνικό γυμνάσιο μέχρι την τετάρτη τάξη.

 

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα κι επέδειξε εξαιρετική τόλμη, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό. Έδρασε στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς. Πήρε μέρος σε ενέδρες, σε ρίψεις βομβών και σε άλλες επιχειρήσεις. Ήταν επίσης ενταγμένος στην ομάδα κρούσεως της Πόλης Χρυσοχούς και εκτέλεσε, στην Πόλη, τον Τούρκο αστυνομικό Λισανή, γνωστό για την αγριότητά του κατά τη διάρκεια ανακρίσεων συλλαμβανομένων Ελλήνων Κυπρίων.

 

Στις 4.11.1956 είχε στήσει ενέδρα σε στρατιωτικά αυτοκίνητα στο Νέο Χωριό, μαζί με δυο συναγωνιστές του, τον Βάσο Παναγή και τον Γιώργο Αναστασίου. Στη σύγκρουση που ακολούθησε, σκοτώθηκαν και οι τρεις.

 

Οι Παναγή και Αναστασίου τάφηκαν με τιμές στο Νέο Χωριό, σε κοινό τάφο, ενώ ο Γεώργιος Στυλιανού ετάφη, επίσης με τιμές, στην Πόλη Χρυσοχούς.