Χριστοδούλου Δημήτριος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 -1959. Καταγόταν από το χωριό Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και είχε γεννηθεί το 1936. Σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Άγγλους στρατιώτες μεταξύ των χωριών Πελέντρι και Ποταμίτισσα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1957 στη συμπλοκή σκοτώθηκε και ο Σωτήρης Τσαγκάρης*, όπως κι ο αρχηγός της αντάρτικης ομάδας της περιοχής Στυλιανός Λένας* (ο τελευταίος ξεψύχησε αργότερα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της βάσης Ακρωτηρίου).

 

Ο Δημήτριος Χριστοδούλου καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια της Δερύνειας και μεγάλωσε με στερήσεις. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ενώ έπαιρνε και μαθήματα ραδιοτεχνίας δι’ αλληλογραφίας από σχολή των Αθηνών με σκοπό να εργαστεί ως ναυτικός. Στο μεταξύ προσελήφθη στην Ηλεκτρική Υπηρεσία όπου κι εργάστηκε έως ότου αναγκάστηκε ν' ανέβει στο βουνό ως αντάρτης. Ένας από τους στενότερους φίλους του ήταν ο Ηλίας Παπακυριακού*, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ένας από τους τέσσερις ηρωικούς νεκρούς του Αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι.

 

Ο Δημήτριος Χριστοδούλου εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα. Χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο του για τις ανάγκες της Οργάνωσης, ενώ ήταν και μέλος ομάδας κρούσεως στην Αμμόχωστο. Σε μια επίθεση του Ηλία Παπακυριακού και του Δημητρίου Χριστοδούλου εναντίον Άγγλου ταγματάρχη, αναγνωρίστηκε το αυτοκίνητο του Χριστοδούλου, που είχε χρησιμοποιηθεί για τη διαφυγή των επιτιθέμενων, κι έτσι ο ίδιος αναζητήθηκε. Κατόρθωσε όμως, με τη βοήθεια συνδέσμων της ΕΟΚΑ, να διαφύγει στην Αγία Νάπα κι απ' εκεί να ξεφύγει στο Παλαιχώρι και στον Αγρό, στην ορεινή Πιτσιλιά. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν για το τεράστιο (για την εποχή) ποσόν των 5.000 λιρών.

 

Σαν καταζητούμενος και αντάρτης ο Δημήτριος Χριστοδούλου εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα του Στυλιανού Λένα κι έδρασε στην περιοχή της Πιτσιλιάς και κυρίως στα χωριά Κάτω Αμίαντος, Πελέντρι, Αγρός, Παλαιχώρι, Γέρασα. Μεταξύ άλλων πήρε μέρος σε ενέδρες εναντίον Άγγλων στρατιωτών.

 

Τον Φεβρουάριο του 1957, ύστερα από προδοσίες, οι ανταρτικές ομάδες της Πιτσιλιάς αναγκάστηκαν να διακινούνται συνεχώς, γιατί καταδιώκονταν από μεγάλες δυνάμεις του αγγλικού στρατού. Σε μια τέτοια μετακίνηση η διασπασμένη ομάδα του Λένα έπεσε σε ενέδρα των  Άγγλων στρατιωτών. Ο ίδιος ο Λένας χτυπήθηκε από σφαίρα και πέθανε αργότερα. Σκοτώθηκαν επί τόπου, σε ορεινή τοποθεσία μεταξύ των χωριών Πελέντρι και Ποταμίτισσα, ο Σωτήρης Τσαγκάρης από το Πελέντρι και ο Δημήτριος Χριστοδούλου, που ετάφη στο χωριό του Δερύνεια.