Βλάμης Ανδρέας

Image

Θύμα του απελευθερωτικού αγώνα. Γεννήθηκε στο χωριό Βουνί το 1940. Σε ηλικία 16 χρόνων, στις 20 Νοεμβρίου 1956, πυροβολήθηκε στη Λεμεσό από Τουρκοκύπριο αστυνομικό και σκοτώθηκε. Ήταν τότε μαθητής γυμνασίου.

 

Ο Ανδρέας Βλάμης τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και φοιτούσε στο Λανίτειο Γυμνάσιο, όταν φονεύθηκε. Ήταν οργανωμένος στις μαθητικές ομάδες της ΕΟΚΑ, από τις οποίες μεταπήδησε στη συνέχεια στις ομάδες κρούσεως.

 

"Την 4:45μ.μ. ώραν της σήμερον, 20 Νοεμβρίου 1956, ειδικός χωροφύλαξ επί καθήκοντι", έλεγε το ανακοινωθέν για το θάνατό του, "υπέστη επίθεσιν υπό 16ετούς Έλληνος Κυπρίου νέου, ο οποίος τον ήρπασεν από τον λαιμόν και απεπειράθη να κλέψει το ρεβόλβερ του. Κατά την επακολουθήσασαν πάλην ο χωροφύλαξ ανέσυρε το ρεβόλβερ του και επυροβόλησε τον νέον, ο οποίος και απέθανε"

 

Κατά την κηδεία του, Άγγλοι στρατιώτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τις πατριωτικές εκδηλώσεις του πλήθους, καθώς και των συμμαθητών και καθηγητών του. Για να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν ζήτησαν ενισχύσεις. Μερικοί φίλοι του, όμως, παιδιά της ΕΟΚΑ, ανατίναξαν με βόμβες το γεφύρι απ’ όπου θα περνούσαν και οι ενισχύσεις δεν μπόρεσαν να φθάσουν.