Παντελή Μόδεστος

Image

Ο πρώτος νεκρός του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Λιοπέτρι. Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1923 και σκοτώθηκε τη νύκτα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα (31 Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955).

 

Ο Μόδεστος Παντελή, γεωργός το επάγγελμα, μυήθηκε στην ΕΟΚΑ πριν από την έναρξη του αγώνα, μαζί με τους τρεις αδελφούς και την αδελφή του.  Όλοι ανήκαν στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Τη νύκτα κατά την οποία είχε οριστεί να γίνει η έναρξη του αγώνα με πράξεις δολιοφθοράς και βομβιστικές επιθέσεις, ο Αυξεντίου μαζί με μερικούς άνδρες του επετέθη κατά βρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Δεκέλεια. Ο Μόδεστος Παντελή μαζί με τον πεσόντα αργότερα Ανδρέα Κάρυο, είχαν πάρει εντολή από τον Αυξεντίου να δημιουργήσουν βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές γραμμές προς την Αμμόχωστο και να βυθίσουν την πόλη στο σκοτάδι, προς υποβοήθηση των μαχητών που θα δρούσαν εκεί. Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν το βραχυκύκλωμα, ενώνοντας τα σύρματα μεταξύ τους με σχοινί που έριξαν πάνω από αυτά και που το τραβούσαν προς τα κάτω, ο Μόδεστος Παντελή έπαθε ηλεκτροπληξία κι έπεσε νεκρός επί τόπου.

(Βλέπε Βίντεο).  Η επιχείρηση αυτή είχε γίνει σε σημείο έξω από το χωριό Αυγόρου το βράδυ της 31 Μαρτίου προς την 1η Απριλίου. Εκεί ανευρέθη το πτώμα του την επόμενη μέρα, από τον πατέρα του Παντελή. Μετεφέρθη στη γενέτειρά του Λιοπέτρι, όπου κι ετάφη.