Πολυκάρπου Αντώνης

Image

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Γεννήθηκε στο Κολόσσι, όμως σε νεαρή ηλικία μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αμμόχωστο μαζί με την σύζυγό του και το πρώτο τους παιδί. Ο Αντώνης ήταν σπουδαίος οικογενειάρχης και πατέρας δέκα παιδιών. Όταν άρχισε ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, πρόσφερε ολόψυχα με όλες του τις δυνάμεις, αν και ήταν είδη 40 χρονών, ενώ ο μεγαλύτερος του υιός εντάχθηκε ενεργά από την αρχή στην ΕΟΚΑ.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1957 λυσσασμένος όχλος  τουρκοκυπρίων εξήλθε από τα τείχη της Αμμοχώστου. Έκαναν τυφλά χτυπήματα με τσεκούρια, λοστούς και πέτρες. Ξαφνικά επιτέθηκαν στην γυναίκα του Αντώνη και στα ανυπεράσπιστα παιδιά του, που εκείνη την στιγμή βρισκόταν μπροστά από το σπίτι τους. Ο Αντώνης, πιστός στο καθήκον, υπερασπίστηκε με τιμή την σωματική ακεραιότητα των μελών της οικογένειάς του. Οι τούρκοι με λύσσα τον χτυπούσαν σε όλο του το σώμα, με απίστευτη βαρβαρότητα και μανία. Μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το επόμενο πρωί.

Λόγω της ανεξέλεγκτης έντασης στην Αμμόχωστο, με τον ξεσηκωμό των τουρκοκυπρίων, η κηδεία του Αντώνη Πολυκάρπου έγινε στην γενέτειρά του, το Κολόσσι, όπου τιμήθηκε σαν πραγματικός ήρωας.