ΕΟΚΑ - Εκτελέσεις Αριστερών

Η εκτέλεση του Παναγιώτη Στυλιανού

Image

Η εκτέλεση του στελέχους του ΑΚΕΛ από στέλεχη της ΕΟΚΑ περιγράφεται στο  βιβλίο του Μιχάλη Πουμπουρή «Μέρες Δοκιμασίας».

 

Σύμφωνα με την περιγραφή Πουμπουρή που διετέλεσε ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας του κόμματος, ο Στυλιανού το πρωινό της 29ης Μαίου του 1958 ήταν στο σπίτι ενός γείτονά του με τη γυναίκα του, την κόρη του και το πεντάχρονο παιδί του στο χωριό Αχερίτου της Μεσαορίας.

 

Γράφει ο Πουμπουρής: «Κάποια στιγμή μπαίνει στην αυλή μια ομάδα μασκοφόρων που κρατούσαν ρόπαλα με βελόνες και όπλα. Ο Στυλιανού δέχεται το πρώτο κτύπημα στο κεφάλι και πέφτει στο έδαφος ζαλισμένος. Γυναίκα και κόρη σέρνουν τον Παναγιώτη σε ένα δωμάτιο και παράλληλα προσπαθούν να εμποδίσουν τους μασκοφόρους να μπουν στο δωμάτιο. Σπάζουν τα χέρια και τα πλευρά της γυναίκας και τραυματίζουν την κόρη. Μπαίνουν στο δωμάτιο και λιώνουν το κεφάλι του Παναγιώτη και κατακρεουργούν το σώμα του με τα ρόπαλα που είχαν πάνω σπόντες. Η γυναίκα του έμεινε στο νοσοκομείο 9 μήνες. Η κόρη του είπε χαρακτηριστικά ότι: ‘Όταν βγάλαμε τις ποδίνες του πατέρα μας στο νοσοκομείο, έπεφταν απ’ αυτές κομμάτια κρέατα και κόκαλα. Τον είχαν λιώσει με τα ρόπαλα…’. Ο δε γιος του ο Ανδρέας θυμάται ότι μια γριά ήρθε και έβαλε την παλάμη της μπροστά στα μάτια του μικρού για να μην βλέπει το αποτρόπαιο έγκλημα...»

 

 

Πηγή:

  1. Μιχάλης Πουμπουρής: Μέρες Δοκιμασίας

Φώτο Γκάλερι

Image