Παντελίδης Νίκος

Image

Ηθοποιός, από τους πρωτοπόρους και πρωτεργάτες του κυπριακού θεάτρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1906 και πέθανε την 1η Νοεμβρίου 1984. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής, ορθοφωνίας και απαγγελίας στο Ωδείο Αθηνών (1924-1927). Στην Κύπρο επέστρεψε το 1935.

 

Αυτοδίδακτος όμως ως ηθοποιός, ο Νίκος Παντελίδης σταδιοδρόμησε ως κωμικός υπηρετώντας το κυπριακό θέατρο από τα πρώτα του βήματα (στα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου) μέχρι και τον χρόνο του θανάτου του. Με το θέατρο άρχισε ν' ασχολείται ερασιτεχνικά από τα μαθητικά του χρόνια, εμφανιζόμενος σε παραστάσεις του «Πανεργατικού Συνδέσμου» και σε μαθητικές παραστάσεις. Το 1942, μαζί με άλλους αποφοίτους του Παγκυπρίου Γυμνασίου, συγκρότησαν ερασιτεχνικό θίασο που ανέβασε μια επιθεώρηση, την Κυπριώτικη Σαλάτα. Η επιθεώρηση ήταν το είδος του θεάτρου που ανθούσε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και το έργο που παρουσίασαν τα μέλη του νεοϊδρυθέντος «Συλλόγου Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου» γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Κυπριώτικη Σαλάτα ανέβηκε με κείμενα Κ. Μόντη και Π. Μπίστη και μουσική Αχ. Λυμπουρίδη, σ' αυτήν δε συμμετείχαν οκτώ άνδρες και μια γυναίκα. Η επιτυχία της επιθεωρήσεως έδωσε θάρρος για συνέχεια της προσπάθειας και οι συντελεστές της ίδρυσαν το «Λυρικό» θέατρο που στεγάστηκε σε ένα γκαράζ στην οδό Αριστοτέλους στη Λευκωσία. Δεύτερο έργο του θιάσου ήταν η επιθεώρηση Σού 'πα-Μού 'πες που επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

 

Λίγο αργότερα ο Νίκος Παντελίδης ίδρυσε, μαζί με άλλους, συνεταιρικό θίασο με την επωνυμία «Νέον Λυρικόν». Ο θίασος αυτός, σχεδόν επαγγελματικός πλέον, έζησε από το 1942 μέχρι το 1950 και παρουσίασε πολλά έργα με μεγάλη πάντοτε επιτυχία. Μετά την διάλυσή του, ο Νίκος Παντελίδης συνεργάστηκε με το «Κυπριακό θέατρο» ως βασικό του στέλεχος (1951-1960) και στη συνέχεια με τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ). Αργότερα ίδρυσε δικό του συγκρότημα, τον «Θίασο Γέλιου», και πιο ύστερα συνεργάστηκε με το Θέατρο ΡΙΚ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου από την ίδρυσή του, το 1971, μέχρι το 1975.

 

Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ο Νίκος Παντελίδης πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, φαρσοκωμωδίες, μουσικές κωμωδίες, κωμειδύλλια, οπερέττες, κυπριακές ηθογραφίες, κλασσικές κωμωδίες (όπως σε έργα Αριστοφάνη και Μολιέρου). Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνισή του σε επιθεώρηση του ΟΘΑΚ το 1965, του έμεινε η προσωνυμία «Φουσιέκκας» (από έναν βρακοφόρο ήρωα που υποδυόταν) το οποίο και τον ακολουθούσε έκτοτε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εξ άλλου, πάρα πολλές ήσαν οι συμμετοχές του σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά θεατρικά έργα και άλλες εκπομπές.

 

Για τη μακρόχρονη όσο και γόνιμη προσφορά του στο κυπριακό θέατρο, ο Νίκος Παντελίδης τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 1977 από τον Δήμο Λευκωσίας με τον τίτλο του διακεκριμένου πολίτη και την απονομή σχετικού διπλώματος.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image