Κουκίδης Ανδρέας

Image

Θεατρικός συγγραφέας και εκφωνητής. Γεννήθηκε στο χωριό Πύργος της επαρχίας Λεμεσού το 1940. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και φοίτησε στη Σχολή Θεάτρου στη Λευκωσία. Εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως εκφωνητής τόσο του ραδιοφώνου όσο και της τηλεόρασης. Πήρε επίσης μέρος, ως ηθοποιός, σε λίγες παραγωγές, όπως η τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου Ο Τίγρης.

 

Από την κυπριακή τηλεόραση μεταδόθηκαν, μεταξύ άλλων,  τα ακόλουθα θεατρικά του έργα (κυπριώτικα σκετς), παραγωγής ΡΙΚ:

 

1.Τ΄ αλακάθκια

2. Το αρνίν της Λαμπρής

3. Ο Λαμπρής

4. Η τηλεφωνήτρια

5. Τ΄ αλώνια

6. Τα τεράτσια

7. Οι γαλίνες του Νικόλα

8. Πάσχα στο χωρκόν

9. Η ραδιενέργεια

10. Η συμπεθθερά τζ΄ η συμπεθέρα

 

Από το ραδιόφωνο μεταδόθηκαν μεταξύ άλλων:

 

1. Η κόρη του παπά

2. Τα βαφτίσια του Σωκράτη

 

Θεατρικά του έργα ανεβάστηκαν κατά καιρούς από θεατρικά σχήματα του τόπου. Ο Ανδρέας Κουκίδης καθιέρωσε μια πολύχρονη συνεργασία με το «Σατιρικό Θέατρο», που ξεκίνησε με το έργο του Λήδρας και Ρηγαίνης. Ακολούθησαν Οι Όρνιθες τ’ Αριστοφάνη, Ο Καραγκιόζης δήμαρχος, Σπαγέττι... κλέφτικονΛυσιμάχη και Εξουσιάζουσες.

 

Στα έργα του προβάλλονται κυρίως τα ήθη και τα έθιμα της κυπριακής υπαίθρου και δίνονται εικόνες από αγροτικές δραστηριότητες που έχουν σήμερα εκλείψει σχεδόν πλήρως.

 

Ο Ανδρέας Κουκίδης έγραψε επίσης κατά καιρούς και άλλα κείμενα — όπως σατιρικές σκηνές — για την τηλεόραση. Είναι μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.