Πατάτσος Ιάκωβος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου  1934. Εκτελέστηκε από τους Άγγλους με απαγχονισμό στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στις 9 Αυγούστου του 1956, μαζί με τους Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

Ο Ιάκωβος Πατάτσος τελείωσε το δημοτικό σχολείο “Ελένειο” στη Λευκωσία και ήταν απόφοιτος της Σχολής Σαμουήλ. Εργαζόταν ως γραφέας στον Οίκο Παρασκευαΐδη. Ήταν μέλος της ΟΧΕΝ και εντάχθηκε στον Αγώνα πριν από το 1955. Με την έναρξη του αγώνα κατατάχθηκε σε ομάδες ρίψης βομβών και αργότερα στο εκτελεστικό Λευκωσίας. Λόγω όμως των θρησκευτικών του πεποιθήσεων προβληματιζόταν να λάβει μέρος σε εκτελέσεις 

Ο Ιάκωβος Πατάτσος διακρινόταν ιδιαίτερα τόσο για τα πατριωτικά του αισθήματα και την αγάπη προς την πατρίδα του, όσο και για τη θρησκευτικότητά του. Συνελήφθη στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας και, παρά το ότι δεν βρέθηκε πάνω του ούτε όπλο ούτε άλλο ενοχοποιητικό στοιχείο, κατηγορήθηκε για επίθεση και φόνο ενός Τούρκου. 

Ήταν πράγματι αθώος, γιατί ο Τούρκος είχε εκτελεστεί από άλλο μέλος της ΕΟΚΑ. Ωστόσο η μαρτυρία μιας Τουρκάλλας  στάθηκε αρκετή για να καταδικαστεί σε θάνατο.

 

Στο κελί των μελλοθανάτων, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, ο Ιάκωβος Πατάτσος επέδειξε ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο ψυχικό σθένος, μέχρι και το τέλος της ζωής του. Έψαλλε θρησκευτικούς ύμνους, τραγουδούσε πατριωτικά τραγούδια κι έδινε θάρρος στους υπόλοιπους κρατουμένους. Την ίδια ψυχική δύναμη και τη θρησκευτικότητά του φανερώνουν και οι επιστολές που έγραψε προς συγγενείς και φίλους από το κελλί των μελλοθανάτων (βλέπε Σπ. Παπαγεωργίου, Διά χειρός Ἡρώων, σσ. 204-213).

 

Οι τρεις που εκτελέστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956 (Πατάτσος, Ζάκος και Μιχαήλ) ετάφησαν στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών.