Πλουμίδιν

Image

Αποδημητικό πουλί. Επιστημονική ονομασία: Pluvialis apricaria. Οικογένεια: Charadriidae. Τα πλουμίδκια έρχονται στην Κύπρο για να διαχειμάσουν σε μικρούς αριθμούς κατά τις αρχές του Νοεμβρίου και αρχίζουν να φεύγουν κατά τον Μάρτιο. Είναι κάπως μεγάλα πουλιά. Το χρώμα τους τον χειμώνα είναι ανοικτό καφέ, με χρυσόχρωμα στίγματα στο πάνω μέρος του κορμού και ασπριδερό στο κάτω μέρος του κορμού και το πρόσωπο. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος — όπως και πολλά άλλα είδη της οικογένειάς τους —αλλάζουν χρώμα, έχουν δε κατάμαυρο το πρόσωπο και την κοιλιά, με μια στενή κάτασπρη λωρίδα που αρχίζει από το μέτωπο πάνω από τα μάτια, περνά στα πλευρά και καταλήγει στο κάτω μέρος της ουράς.

 

Η φωνή του πλουμιδκιού είναι ένα γλυκύτατο σφύριγμα (τλούι-τλούι) που ακούγεται μόλις πετάξει. Γεννά στη βόρειο Ευρώπη, ανατολικά μέχρι και τη Σιβηρία, φωλιάζει δε στο έδαφος, συνήθως ανάμεσα σε μικρή βλάστηση. Γεννά τέσσερα αυγά, χρώματος καφέ με μαύρα στίγματα και τα επωάζει για 27-28 μέρες. Τα μικρά μόλις εκκολαφθούν έχουν κιτρινοκαφέ χρώμα και ακολουθούν τους γονείς τους λίγες ώρες μετά την εκκόλαψη, προς αναζήτηση τροφής.

 

Το μέγεθος των πλουμιδκιών φθάνει τα 28 εκατοστόμετρα. Στην Κύπρο απαντώνται κοντά σε αμμώδεις παραλίες και πετρώδη και ακαλλιέργητα χωράφια με πολύ χαμηλή βλάστηση, τα λεγόμενα «μαζερά» ή «θρουμπέρκα». Απαντώνται σε μικρά κοπάδια, όχι περισσότερα από δέκα, κάποτε όμως ανευρίσκονται και μαζί με τα πουλιά που είναι γνωστά με την ονομασία γιαννής* ή βανέλλης. Τα πλουμίδκια πήραν την ονομασία τους από την πολύ όμορφη εμφάνισή τους˙ μοιάζουν σαν να είναι καλυμμένα με πλουμίδκια (= διακόσμηση).