Πολεμιδκιά ή πομιλιδκιά

Image

Mespilus germanica. Οικογένεια: Ροδωδών (Rosaceae). Φυλλοβόλο δέντρο που σπάνια απαντάται στην Κύπρο. Οι καρποί του λέγονται πολεμίδκια (απ’ όπου ίσως και η ονομασία του χωριού Πολεμίδκια της Λεμεσού) ή πομελίδκια ή και πομιλίδκια, και τρώγονται.

 

Το δέντρο αυτό φθάνει σε ύψος μέχρι και 6 μέτρα. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα, γόνιμα αλλά και άγονα εδάφη, μέχρι και σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων. Όπως και η μοσφιλιά*, είναι δέντρο ξηρικό, που δεν χρειάζεται πολύ νερό για να επιβιώσει. Ανθίζει νωρίς τον Ιανουάριο, δίνει δε λουλούδια άσπρα που μοιάζουν σαν μικρά τριαντάφυλλα. Τα φύλλα της πολεμιδκιάς έχουν αυγοειδές σχήμα με θαυμάσιο πράσινο χρώμα. Είναι από τα πιο ωραία καλλωπιστικά δέντρα που απαντώνται στην Κύπρο, γιατί το ωραίο πράσινο χρώμα των φύλλων του αλλάζει κατά το φθινόπωρο και γίνεται πορτοκαλί και ύστερα κόκκινο.

 

Η πολεμιδκιά μπολιάζεται με εγκεντρισμό πάνω σε μοσφιλιές κι αγριοαππιδιές, τα δε φρούτα της είναι πολύ εύγευστα όταν ωριμάσουν καλά μετά τα πρωτοβρόχια, στα πρόθυρα του χειμώνα.

 

Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως μεσπιλέα η γερμανική, κοινώς μουσμουλιά (ο καρπός της μούσμουλο). Ήταν δέντρο γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, αναφέρεται δε από τον Θεόφραστο (μεσπίλη σητάνειος) και τον Διοσκουρίδη (μέσπιλον ή και ἐπιμηλίς).