Πρέντζας Ρένος

Εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος που διετέλεσε γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής* Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου  (ΔΕΟΚ). Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945. Τέλειωσε το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο της Λάρνακας και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος. Εργάστηκε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Νέα και Ανεξάρτητος. Δημοσίευσε πολιτικά, οικονομικά, συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά άρθρα και μελέτες, χρονογραφήματα και άλλα κείμενα. Εξέδωσε (μαζί με τον Άντρο Κυριακίδη) βιβλίο για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 με τίτλο Όταν ξεκίνησαν τα τανκς (Λευκωσία, 1976).

 

Ασχολήθηκε με την πολιτική (υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού* Κόμματος ΕΔΕΚ και από τον Απρίλιο του 1974 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος), και με τον συνδικαλισμό (από το 1982 μέχρι το 1997 διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ). Εκπροσώπησε τόσο την ΕΔΕΚ όσο και τη ΔΕΟΚ σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε επίσης μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας.Κατά την περίοδο 1987-1989 υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 ο Ρένος Πρέντζαςεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με τους συνδυασμούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Ως βουλευτής, αλλά και ως ηγέτης της ΔΕΟΚ πήρε μέρος σε πολλές αποστολές και σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό. Το 1996 ήταν και πάλι υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΕΚ, αλλά δεν εξελέγη (οι έδρες του κόμματος μειώθηκαν από 7 σε 5).

 

Το 1989 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ο Θοδωρής, εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Δημοσίευσε επίσης δεκάδες   δοκίμια και μελέτες πάνω σε πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά θέματα. Το 2004 εξεδόθη από την ΔΕΟΚ ο πρώτος τόμος του έργου Ρένος Πρέντζας: Τα Χρονογραφήματα.

 

Ο Ρένος Πρέντζας πέθανε τον Νοέμβριο του 1998.