Αγριδάκι

Image

Αγριδάκι- Agridaki. Κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας, στις νότιες υπώρειες του Πενταδάκτυλου, 450 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 2 περίπου χμ. στα νοτιοανατολικά του Λάρνακα Λαπήθου και κάτω από τη σκιά του Κυπαρισσόβουνου (1024 μ.).

 

Το υψόμετρο από τα 900 περίπου μέτρα στα βόρεια σύνορα του χωριού, μειώνεται στα 450 μέτρα στον οικισμό και στα 250 μέτρα στα νότιά του σύνορα.

 

Από πλευράς γεωλογίας είναι τοποθετημένο πάνω στις στρώσεις της διάπλασης του φλύσχη καθώς και άλλων πρόσφατων αποθέσεων της Πλειστόκαινης περιόδου. Το τοπίο παρουσιάζει μια απότομη στην αρχή κλίση από την κορφή του Πενταδάκτυλου, που σταδιακά γίνεται πιο ήπια, στα νότια, καθώς πλησιάζει τη Μεσαορία.

 

Πάνω στα εδάφη της ξερορεντζίνας και των τέρρα ρόζα και κάτω από μια μέση ετήσια βροχόπτωση 550 περίπου χιλιοστομέτρων καλλιεργούνται ξηρικά φυτά, κυρίως σιτάρι, που συχνά συγκαλλιεργείται με χαρουπιές. Στα ανατολικά του χωριού εκτείνεται μια μεγάλη ακαλλιέργητη έκταση. Στα βόρεια εκτείνεται το δάσος του Πενταδάκτυλου, που τοπικά είναι γνωστό ως δάσος Λαπήθου -Καραβά, μια και τα δυο κεφαλοχώρια βρίσκονται ακριβώς στη βόρεια πλευρά του βουνού.

 

Το τραχύ βουνίσιο και ιδιαίτερα απότομο τοπίο στα βόρεια δεν επιτρέπει καμιά οδική σύνδεση με τον Πενταδάκτυλο και την πεδιάδα της Κερύνειας. Ένας ασφαλτόστρωτος δρόμος το ενώνει με το Λάρνακα της Λαπήθου και απ' εκεί με το δρόμο Λευκωσίας - Μύρτου. Ένας άλλος σκυρόστρωτος δρόμος ενώνει το χωριό με τον Σύσκληπο.

 

Ο πληθυσμός του χωριού δεν σημείωσε σοβαρές αυξήσεις από τον περασμένο αιώνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 165 
1891 185 
1901 225 
1911 260 
1921 288 
1931 239 
1946 316 
1960 286 
1973 261 

 

Το χωριό βρισκόταν συνεχώς μεταξύ μιας φυγόκεντρης και μιας κεντρομόλου δύναμης, μεταξύ του αφιλόξενου για γεωργική ή άλλη οικονομική ανάπτυξη περιβάλλοντος και της γειτνίασης προς τη Λευκωσία που πρόσφερε εργοδότηση.

 

Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον άγιο Χαράλαμπο, χρονολογείται, κατά τον Γκάννις, από το 1820. Ο Τζέφρυ πιθανόν να είδε την παλαιά εκκλησία, που χρονολογείται το 1821 και που μόνο ερείπια τώρα διασώζονται.

 

Μετά την προσφυγοποίηση των κατοίκων του χωριού, το 1974, εγκαταστάθηκαν σ' αυτό Τουρκοκύπριοι από τις ελεύθερες περιοχές και λίγοι έποικοι από την Τουρκία. Το 1975 οι Τούρκοι άλλαξαν την ελληνική του ονομασία, μετονομάζοντάς το σε Alemdatf, που μπορεί να μεταφραστεί ως βουνίσια τοποθεσία.

 

Τοπων: Αγριδάκι, υποκορ. του Αγρίδι, δηλαδή μικρό κτήμα. Στα παλαιά χρόνια το χωριό πιθανό ν' αποτελούσε ιδιοκτησία (κτήμα) κάποιου ευγενή.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image