Ροτσίδης Σάββας

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Μάμμαρι τον Ιανουάριο του 1935 και σκοτώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1958. Ήταν ο τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε από σφαίρες  Άγγλων στρατιωτών. (Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Ο Σάββας Ροτσίδης τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Μετά την αποφοίτησή του βρήκε εργασία ως λογιστής στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία και, αργότερα, στο μεταλλείο Μιτσερού. Στο χωριό Μιτσερό μυήθηκε κι έγινε μέλος της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα. Αρχικά συνεργάστηκε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Στυλιανό Λένα κι άλλους αγωνιστές, εφοδιάζοντας μέσω αυτών την Οργάνωση με ποσότητες δυναμίτιδας και επικρουστήρες. Τα εκρηκτικά αυτά κατόρθωνε να τα εξασφαλίζει από το μεταλλείο στο οποίο εργαζόταν.

 

Τον Οκτώβριο του 1956 συνελήφθη από τους  Άγγλους που τον είχαν εντοπίσει ύστερα από προδοσία. Στην κατοχή του βρέθηκαν δυο πιστόλια. Μεταφέρθηκε τότε στο κρατητήριο των Πλατρών όπου υπέστη ανακρίσεις και φρικτά βασανιστήρια. Εκεί κατέστρωσε ένα σχέδιο για να δραπετεύσει: προσποιήθηκε ότι θα υποδείκνυε στους Άγγλους το κρησφύγετο του καταζητούμενου αγωνιστή Στυλιανού Λένα ۠  οι Άγγλοι τον μετέφεραν στο βουνό όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το κρησφύγετο ۠ ο Ροτσίδης υπέδειξε στην τύχη μια βουνοκορφή, και ζήτησε να του επιτραπεί να προχωρήσει μόνος μέχρι το υποθετικό κρησφύγετο για να δει πόσοι αγωνιστές βρίσκονταν μέσα σ' αυτό ۠ οι Άγγλοι δέχτηκαν, αλλά του έδωσαν ένα μόνο άτομο, κάποιον επικουρικό (=ειδικό αστυνομικό) ως συνοδό.  Ο Ροτσίδης προχώρησε μαζί με το άτομο αυτό αρκετά, και τότε επιτέθηκε, εξουδετέρωσε τον συνοδό του κι άρχισε να τρέχει ۠ οι  Άγγλοι, που είχαν κρυφτεί πιο πέρα, άνοιξαν πυρ εναντίον του, όμως τελικά κατόρθωσε να διαφύγει.

 

Μετά τη δραπέτευσή του ενώθηκε με αντάρτικη ομάδα που δρούσε στην περιοχή Μόρφου. Αργότερα, κατά τα μέσα του 1957, μετακινήθηκε στην περιοχή Πιτσιλιάς-Τροόδους κι ενίσχυσε αντάρτικη ομάδα της περιοχής αυτής. Πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις της Οργάνωσης, που περιελάμβαναν κι ενέδρες εναντίον Άγγλων στρατιωτών κι επιθέσεις εναντίον αγγλικών στρατιωτικών στόχων. Μάλιστα ο ίδιος διετέλεσε αρχηγός αντάρτικης ομάδας στην οροσειρά του Τροόδους, με το ψευδώνυμο «Πάλβης».

 

Ως αντάρτης της ΕΟΚΑ, ο Σάββας Ροτσίδης διακρίθηκε για τη γενναιότητα, την τόλμη και την αποφασιστικότητά του. Ακόμη, για το ανήσυχο του χαρακτήρα του, αλλά και για το ήθος του. Συνεχώς κατέστρωνε σχέδια τολμηρών επιθέσεων εναντίον των κατακτητών, ενώ ασχολείτο και με άλλα ζητήματα, όπως λ.χ. με την κατασκευή νέου τύπου χειροβομβίδας.

 

Ο θάνατος του Σάββα Ροτσίδη συνέβη όταν αυτός, μαζί με τον συναγωνιστή του Ρογήρο Σιηπιλλή, έπεσαν σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών στην περιοχή όπου βρισκόταν το κρησφύγετό τους, κοντά στο χωριό Αγρίδια της επαρχίας Λεμεσού (περιοχή Πιτσιλιάς). Ενώ το βράδυ της 24 προς την 25 Νοεμβρίου 1958 οι δυο συναγωνιστές κατευθύνονταν σε μια πηγή για προμήθεια νερού, εβλήθηκαν από κρυμμένους στρατιώτες. Ο Σάββας Ροτσίδης έπεσε αμέσως νεκρός, με το σώμα του διάτρητο από σφαίρες. Ο Σιηπιλλής, αν και τραυματίστηκε, κατόρθωσε να κρυφτεί και τελικά να διαφύγει.

 

Ο Σάββας Ροτσίδης τάφηκε με τιμές ήρωα στη γενέτειρά του Μάμμαρι.