Ρώπας Θρασύβουλος

Λόγιος και γιατρός. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1841 και πέθανε το 1890. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, για τρία χρόνια, και στη συνέχεια για άλλα επτά χρόνια στο Παρίσι, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1869.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου κι άσκησε το ιατρικό επάγγελμα. Η τότε οθωμανική κυβέρνηση τον διόρισε στρατιωτικό γιατρό με έδρα την πρωτεύουσα Λευκωσία. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι και την αγγλική κατοχή της Κύπρου (1878). Στα επόμενα χρόνια άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.

 

Ο Θρασύβουλος Ρώπας ήταν γνωστότατος στην εποχή του, για τις διάφορες εκκεντρικότητές του. Ήταν ευφυολόγος κι είχε ποικίλα πνευματικά ενδιαφέροντα. Σαν γιατρός σε μια εποχή όπου το ιατρικό επάγγελμα ήταν τόσο σπάνιο, αναγκαζόταν να προσπαθεί να θεραπεύσει κάθε είδους ασθένειες, γνωστές κι άγνωστες. Μεταξύ αυτών και η νευρασθένεια, γι’ αυτό για ανθρώπους που ήσαν διανοητικά καθυστερημένοι έλεγαν την χαρακτηριστική φράση: χρωστεί του Ρώπα, που έμεινε παροιμιακή.

 

Το 1879 ο Θρασύβουλος Ρώπας εξέδωσε στη Λάρνακα μια ποιητική συλλογή γραμμένη στην καθαρεύουσα, με τίτλο Ποιημάτια. Ήταν η πρώτη ποιητική συλλογή που εξεδόθη στην Κύπρο. Μια δεύτερη ποιητική συλλογή, με τον ίδιο τίτλο, εξέδωσε το 1884. Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική γραφή. Συνολικά εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

 

1. These pour le doctorat en médicine. Essais sur les oreillons (Παρίσι, 1869).

2. Ἐδουάρδος ὁ Γ΄ (τραγωδία, μετάφραση μαζί με τον Κλ. Μ. Αντωνίου, Αθήνα, 1877).

3. Ποιημάτια (Λάρνακα, 1879).

4. Στοιχεῖα μετεωρολογίας καί κλιματολογίας (Λάρνακα, 1880).

5. Ποιημάτια (Λευκωσία, 1884).