Ρωσσίδης Ζήνων

Image

Λόγιος, νομικός και πολιτευτής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1895. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο του barrister-at-Law το 1923. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, όπου κι άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λεμεσό. Διετέλεσε προξενικός πράκτορας της Γερμανίας στη Λεμεσό από το 1923 μέχρι το 1939. Αναμείχθηκε ενεργά στο πολιτικό κι εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Το 1929 μετείχε ως μέλος τριμελούς κυπριακής πρεσβείας υπό τον επίσκοπο Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά (το άλλο μέλος ήταν ο Στ. Σταυρινάκης) που πήγε στο Λονδίνο για προώθηση του αιτήματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Οργανώσεως Κύπρου κι ως αντιπρόσωπός της συμμετείχε στην ευρεία αποστολή του 1930-1931 που πήγε επίσης στο Λονδίνο με επικεφαλής τον τότε αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Γ΄, πάλι για την προώθηση της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου. Στην αποστολή αυτή μετείχαν κι όλοι οι Έλληνες βουλευτές του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κύπρου.

 

Αμέσως μετά την εξέγερση του 1931, τα γνωστά Οκτωβριανά, συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε χωρίς δίκη και χωρίς να του προσαφθεί οποιαδήποτε κατηγορία. Απελύθη ύστερα από 2 μήνες αλλά εντοπίστηκε για 2 χρόνια, αρχικά στο χωριό Κυθρέα κι αργότερα στη Λεμεσό.

 

Το 1946 μετείχε νέας πρεσβείας υπό τον τότε τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου και λίγο αργότερα αρχιεπίσκοπο Λεόντιο, σε νέα αποστολή στο Λονδίνο για προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου. Η πρεσβεία αυτή ήταν τετραμελής (με συμμετοχή και των Ιωάννη Κληρίδη και Δημητρού Δημητρίου).

 

Στο μεταξύ από το 1945 ο Ζήνων Ρωσσίδης υπηρέτησε κι ως εθναρχικός σύμβουλος, κι από το 1950 ως μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου. Ανέλαβε κι άλλες αποστολές στο εξωτερικό προς προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου: Το 1951 πήγε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών (τότε βρισκόταν στο Παρίσι) μαζί με τον Σάββα Λοϊζίδη, όπου μίλησε για το Κυπριακό σε ειδική επιτροπή. Μίλησε επίσης στην ειδική επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το 1954 και το 1955 (πρώτες δυο συζητήσεις του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη), πήγε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συνοδεύοντας τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Το 1956, το 1957 και το 1958 έδρασε και πάλι στην έδρα του ΟΗΕ προς προώθηση του Κυπριακού, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ελλάδας. Το 1955 συνόδευσε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ στην Ινδονησία, στην εκεί διεθνή διάσκεψη χωρών του τρίτου κόσμου, απ’ όπου ξεκίνησε ουσιαστικά το κίνημα των Αδεσμεύτων.

 

Μεταξύ 1954 και 1956 έδρασε στο Λονδίνο ως εκεί αντιπρόσωπος της Εθναρχίας. Το 1958, πάλι στο Λονδίνο, εκπροσώπησε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ στις συζητήσεις που έγιναν γύρω από το περιβόητο σχέδιο Μακμίλλαν. Τον ίδιο χρόνο συνόδευσε τον Μακάριο σε επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Μετείχε επίσης των εργασιών της Μεικτής Επιτροπής του Λονδίνου για το Κυπριακό, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου (Μάρτιος του 1959).

 

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου διορίστηκε πρώτος αντιπρόσωπός της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου κι εργάστηκε σκληρά προς προώθηση των κυπριακών δικαίων, ιδίως κατά την πολύχρονη και δύσκολη περίοδο μετά τις Διακοινοτικές Ταραχές (τέλος του 1963), τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας (Αύγουστος του 1964) και τις κρίσιμες φάσεις που ακολούθησαν.

 

Διετέλεσε επίσης πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αργεντινή και ύπατος αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά.

 

Ο λογοτέχνης 

Ο Ζήνων Ρωσσίδης ασχολήθηκε με την ποίηση και μεταξύ άλλων δημοσίευσε συνεργασίες του στα περιοδικά Αβγή, Πάφος, Κυπριακά Γράμματα, New Witness κ.α.

Ο Ζήνων Ρωσσίδης ήταν ανεψιός του Λουκή Πιερίδη και α’ εξάδελφος του Ζήνωνα Δ. Πιερίδη. Δημοσίευσε ποιήματα, μεταφράσεις και κριτικές σε έντυπα του μεσοπολέμου, κάποτε με το ψευδώνυμο Ανδρέας Κορνάρος ή Ζήνων Κορέλλης. Μια πρώτη δίγλωσση έκδοση των ποιημάτων του κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη: “Bruges and other poems” / “Bruges και άλλα ποιήματα” (1986). Στην ποίησή του υπάρχουν στοιχεία τάσης φυγής σε εξωτικά μέρη, ρεμβασμός, υποβλητική και μουσική έκφραση.

 

Διετέλεσε λογοτεχνικός συνεργάτης της εφημερίδας Ἀλήθεια της Λεμεσού. Η επίσης λεμεσιανή εφημερίδα Σάλπιγξ φιλοξένησε ποιήματά του καθώς και μεταφράσεις του από έργα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Δημοσίευσε επίσης σε κυπριακά και ξένα έντυπα πολλά άρθρα σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Στο Κυπριακό αναφέρονται και τρία βιβλία του, στην αγγλική:

 

1. Self-Determination and other aspects of the Question of Cyprus (1930).

2. The Island of Cyprus and Union With Greece (1951).

3. The Problem of Cyprus (1958).

 

Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1990   στο Doctors Hospital στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης μετά από έφραγμα, σε ηλικία 95 ετών, όπου έζησε για πολλά χρόνια, ως αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Πηγές 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES : Ζήνων Ρωσσίδης (1895-1990)

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image