Σκρόφα

Image

Μια από τις ωραιότερες αγριόπαπιες που επισκέπτονται την Κύπρο σπανίως για να διαχειμάσουν, σε πολύ μικρούς αριθμούς. Επιστημονική ονομασία: Netta rufina. Οικογένεια: Anatinae.

 

Η σκρόφα είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσει από το λαμπερό της χρώμα, ιδίως το αρσενικό.  Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα στην κεφαλή, βαθύ κόκκινο στο ράμφος και στα πόδια, και μια άσπρη πλατειά γραμμή στο κάτω μέρος των φτερούγων. Το άνω μέρος του κορμού είναι βαθύ καφέ, ο λαιμός και το στήθος μαύρα, τα δε πλευρά και το κάτω μέρος των φτερούγων άσπρα. Η θηλυκή σκρόφα είναι ένα καφέ πουλί με γκριζοκαφέ μάγουλα και καφέ κεφαλή.

 

Καταδύεται για να βρει την τροφή της και απαντάται σε υφάλμυρες λίμνες και λιμνοθάλασσες. Γεννά σε ορισμένες περιοχές στη νότιο Ευρώπη και στο Ιράν. Φωλιάζει στο έδαφος και γεννά 8-12 αυγά. Το μέγεθός της φθάνει τα 56 εκατοστόμετρα. Δεν απομακρύνεται πολύ από την Ευρώπη, διαχειμάζει στα παράλια της Μεσογείου και ουδέποτε εμφανίστηκε στην Αφρική.

 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο του Natural History Society (που κυκλοφόρησε το 1911), κατά τον βαρύ χειμώνα που ενέσκηψε στην Κύπρο το 1910-11, σκρόφες εμφανίστηκαν σε σημαντικούς αριθμούς στους βάλτους της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, παρέμειναν δε εκεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Δυο δείγματα σκρόφας στη συλλογή του G. F. Wilson από την Κύπρο, που βρίσκονται στο Βασιλικό Μουσείο Σκωτίας, είχαν σκοτωθεί στην Αμμόχωστο τον Δεκέμβριο του 1910.

 

Το όνομα σκρόφα (που αποδίδεται στην πόρνη και τη δύστροπη γυναίκα), με το οποίο είναι γνωστή στην Κύπρο η πάπια αυτή, φαίνεται να της δόθηκε λόγω του κόκκινου χρώματος που έχει στο κεφάλι το αρσενικό και που μοιάζει με τη σκούφια την οποία φορούσαν χορεύτριες στα λεγόμενα πάρκα στα πανηγύρια, κατά τις δεκαετίες πριν από τον πόλεμο του 1940.