Νεραλλίδκια ή νεροπούλια

Image

Με τις ονομασίες νεραλλίδκια και νεροπούλια είναι γνωστά στην Κύπρο πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά διαφόρων οικογενειών: Rallidae, Charadriidae, Scolopacidae, Glareolidae, Phalaropodidae. Είναι πουλιά που ζουν και γεννούν σε βάλτους, γύρω από λίμνες και πλωτούς ποταμούς, σε αμμώδεις παραλίες και στις εκβολές των ποταμών.

 

Τα περισσότερα από τα πουλιά αυτά αναγνωρίζονται κυρίως από τα μακριά πόδια τους, τον μακρύ λαιμό και το μακρύ ράμφος, που τα βοηθούν να διακινούνται και να βρίσκουν την τροφή τους στα νερά των βάλτων και των λιμνών. Τρέφονται κυρίως με υδρόβια έντομα, σκουλήκια του νερού, ψαράκια και γαρίδες που αφθονούν κατά τους χειμερινούς μήνες στις δυο αλυκές της Κύπρου.

 

Τα νεραλλίδκια επισκέπτονται την Κύπρο κατά τις περιόδους μετανάστευσής τους.  Όμως μόνο μερικά, από δυο είδη, μένουν (σπανίως) στην Κύπρο για να γεννήσουν στις περιοχές των δυο αλυκών. Είναι το Charadrius alexandrinus και το Himantopus himantopus.

 

Το μέγεθος των πουλιών αυτών κυμαίνεται μεταξύ 15 και 40 εκατοστομέτρων περίπου. Τα μεγαλύτερα παρυδάτια ή υδρόβια πουλιά, που συνεπώς είναι επίσης νεραλλίδκια ή και νεροπούλια, συνήθως έχουν στην Κύπρο χωριστές ονομασίες με τις οποίες και περιλαμβάνονται στην Μ.Κ.Ε. σε αυτοτελή λήμματα, όπως για παράδειγμα ο κύκνος, τα φλαμίγκος κλπ. Με τη γενική ονομασία νεραλλίδκια και νεροπούλια είναι, συνεπώς, γνωστά όλα εκείνα τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά που δεν έχουν ξεχωριστή κυπριακή ονομασία.

 

Όπως όλα τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (εκτός από τις αγριόπαπιες, τις αγριόχηνες και τα πικατσώνια), όλα τα νεραλλίδκια ή και νεροπούλια είναι είδη προστατευόμενα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image