Σουπιά ή σηπιά

Image

Στις θάλασσες της Κύπρου εμφανίζονται τρία τουλάχιστον είδη σουπιάς, τα οποία χαρακτηρίζονται από το αυγοειδές, γλοιώδες σώμα τους, που μοιάζει με σακούλι. Οι σουπιές έχουν μεγάλο κεφάλι καθώς και μεγάλο στόμα, το οποίο είναι εξοπλισμένο με «ράμφος» και ξύστρο για να αποκόπτουν την τροφή τους, περιβάλλεται από 10 πλοκάμια με βεντούζες. Δυο από αυτά, που είναι μακρύτερα και πιο λεπτά από τα άλλα, χρησιμοποιούνται σαν συλληπτήρια όργανα. Κινούνται αργά με κυματοειδείς κινήσεις των πτερυγίων τους, ή γρήγορα με εκτοξεύσεις νερού από τον σίφωνά τους. Κάτω από το δέρμα τους βρίσκεται το όστρακό τους, που είναι γνωστό σαν το «κόκκαλο της σουπιάς». Όταν τρομάξουν ή κινδυνεύουν εκτοξεύουν ένα υγρό σαν μελάνη με την οποία θολώνουν τα νερά για να μπορέσουν να διαφύγουν. Το κρέας τους, που είναι πολύ νόστιμο, τρώγεται ψητό, στη σχάρα, μαγειρευτό ή βραστό. Ψαρεύονται με δίχτυα, τράτα, πυροφάνι και ψαροντούφεκο. Τα πρώτα δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Σηπιϊδών (Sepiidae) είναι:

 

1. Sepia officinalis. (Linnaeus, 1758). Αγγλική ονομασία: Common cuttlefish. Πολύ κοινό είδος στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος της είναι 20-25 εκ. ενώ το μέγιστο 35 εκ. περίπου.

 

2. Sepia elegans, D'Orbigny, 1835. Αγγλική ονομασία: Cuttlefish. Εμφανίζεται μάλλον συχνά. Το συνηθισμένο μήκος της είναι 8 εκ., φθάνει όμως κάποτε και τα 10 εκ. περίπου.

 

3. Το τρίτο είδος σουπιάς, Sepiola rondeleti (Leach, 1817) που ανήκει στην οικογένεια των Σηπιολιδών (Sepiolidae) είναι πιο γνωστή με την ονομασία σουπιούδα. Χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθός της που είναι 4-5 εκ. περίπου. Αγγλική ονομασία: Dwarf cuttlefish. Σχετικά συνηθισμένο είδος, ψαρεύεται όμως μόνο με τράτες. Παρόλο το μικρό της μέγεθος, είναι εξαιρετικά νόστιμη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image