Σοφοκλέους Τάκης

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου το 1941 και σκοτώθηκε σε ηλικία 16 μόλις χρόνων στις 7 Φεβρουαρίου 1957 κοντά στο χωριό Προδρόμι της επαρχίας Πάφου. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην επαρχία του στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Όταν η αγωνιστική του δραστηριότητα έγινε γνωστή στους Βρετανούς, ανέβηκε αντάρτης στο βουνό.

 

Τον χειμώνα του 1956-57 διέμενε μαζί με τον επίσης αντάρτη της ΕΟΚΑ Γεώργιο Παπαβερκίου* από τις Πάνω Αρόδες σε σπίτι στο χωριό Κρήτου Τέρρα. Όταν το χωριό αποκλείστηκε από μεγάλο αριθμό Άγγλων στρατιωτών, οι δυο αντάρτες κατόρθωσαν να διασπάσουν τον κλοιό και να διαφύγουν. Μετακινήθηκαν τότε πλησιέστερα προς την Πόλη Χρυσοχούς, όπου συνέχισαν τη δράση τους.

 

Στις 7 Φεβρουαρίου 1957 οι δυο τους έστησαν ενέδρα κατά βρετανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από 15 οχήματα, στον δρόμο μεταξύ των χωριών Προδρόμι και Ανδρολίκου. Όταν τα οχήματα πλησίασαν στον τόπο της ενέδρας, ο Τάκης Σοφοκλέους πυροδότησε νάρκη που είχε τοποθετήσει στον δρόμο κι ακινητοποίησε την αυτοκινητοπομπή. Έγινε όμως αντιληπτός από τους Βρετανούς στρατιώτες που άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Ο σύντροφός του Παπαβερκίου (19 μόλις χρόνων), αντί να διαφύγει, προτίμησε να παραμείνει δίπλα στον νεκρό συναγωνιστή του. Οπλισμένος με ένα ντουφέκι, έδωσε μόνος του τη μάχη. Έπληξε θανάσιμα δυο Βρετανούς στρατιώτες πριν δεχθεί ο ίδιος μια σφαίρα στο στήθος και πέσει νεκρός δίπλα στον Τάκη Σοφοκλέους.