Φιλιππίδης Χαράλαμπος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Καταγόταν από το χωριό Αρόδες της επαρχίας Πάφου, κι είχε γεννηθεί το 1939. Εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1958, ύστερα από σύλληψη και μεταφορά του σε αστυνομικό σταθμό της Πάφου, γνωστό κέντρο βασανιστηρίων κατά την περίοδο του αγώνα.

 

Ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης, από βρέφος ορφανός από πατέρα και μητέρα, κατόρθωσε να φοιτήσει μέχρι τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου και στη συνέχεια για 6 μήνες στην Τεχνική Σχολή Λέρου. Εργαζόταν στην Πάφο ως υδραυλικός.

 

Υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ, ενταγμένος στην ομάδα κρούσεως της Πάφου, και πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις, τόσο στην Πάφο όσο και στην περιοχή του χωριού του. Για σύντομο διάστημα έδρασε και στο βουνό, ως μέλος αντάρτικης ομάδας.

 

Τον Οκτώβριο του 1958 συνελήφθη στην Πάφο, ενώ βρισκόταν έξω από καφενείο. Προφανώς είτε είχε προδοθεί, είτε η δραστηριότητά του είχε γίνει γνωστή με άλλο τρόπο στις αρχές. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επικουρικού Σώματος στην Πάφο, όπου ήταν γνωστό ότι Άγγλοι και Τουρκοκύπριοι έκαναν βασανιστήρια αγωνιστών. Έκτοτε εξαφανίστηκε. Οι αποικιοκρατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχε δραπετεύσει. Όμως δεν εμφανίστηκε πουθενά. Είναι βέβαιο ότι πέθανε από βασανιστήρια, κι ότι οι αρχές απέκρυψαν το γεγονός κι εξαφάνισαν τη σορό του.