Κάρυος Γεώργιος

Image

Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, νεότερος αδελφός του ήρωα του ίδιου αγώνα Ανδρέα Κάρυου. Γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου κι πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 1958 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά από τραυματισμό του σε σύγκρουση με Άγγλους στρατιώτες στο χωριό Αστρομερίτης στις 19 Οκτωβρίου του 1958.

 

Ο Γεώργιος Κάρυος ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά φτωχής αγροτικής οικογένειας κι ασχολείτο με γεωργικές εργασίες στο χωριό του. Σε νεαρή ηλικία του συνέβη ένα δυστύχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο γόνατο και να κουτσαίνει. Το 1950 πήγε στην Αθήνα για θεραπεία.

 

Η περιορισμένη αναπηρία του δεν τον εμπόδισε από του να πάρει ενεργό μέρος στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του 1955 -59. Εντάχθηκε από νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ, αλλά σύντομα συνελήφθη από τους Άγγλους και κλείστηκε, μαζί με τους αδελφούς του Ανδρέα και Ορθόδοξο, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως κοντά στο χωριό Πύλα.

 

Νωρίς το 1958 κατόρθωσε να δραπετεύσει, όπως κι ο αδελφός του Ανδρέας Κάρυος, οπότε και οι δυο εντάχθηκαν ξανά στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Ο Γεώργιος Κάρυος προωθήθηκε κι ενίσχυσε τις αντάρτικες ομάδες στην περιοχή της Μόρφου.

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1958 ο αδελφός του Ανδρέας σκοτώθηκε, μαζί με άλλους τρεις αγωνιστές της ΕΟΚΑ, στη γνωστή μεγάλη «μάχη του Αχυρώνα» στο χωριό Λιοπέτρι. Λίγο αργότερα έμελλε να τον ακολουθήσει στον θάνατο κι ο Γεώργιος Κάρυος. Ο θάνατός του συνέβη κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

 

Το βράδυ της 18 Οκτωβρίου 1958 απεφασίσθη, σε σύσκεψη των τοπικών στελεχών της ΕΟΚΑ στον Αστρομερίτη, να στηθεί ενέδρα για να κτυπηθούν Τούρκοι επικουρικοί που συνεργάζονταν με τους Άγγλους, ιδίως όμως να εκτελεστεί ο Άγγλος ανακριτής και βασανιστής Ένις. Στην επιχείρηση επρόκειτο να πάρει μέρος και η 4μελής αντάρτικη ομάδα στην οποία ανήκε ο καταζητούμενος Γεώργιος Κάρυος. Η ομάδα βρισκόταν ήδη κρυμμένη σε σπίτι στον Αστρομερίτη. Όμως τα ξημερώματα το χωριό περικυκλώθηκε από αγγλικά στρατεύματα (άγνωστο εάν επρόκειτο για προδοσία ή εάν τα στρατεύματα βρέθηκαν εκεί για συνήθη αποστολή). Τότε οι κρυπτόμενοι αγωνιστές, αφού έκαψαν όλα τα έγγραφα της οργάνωσης που είχαν μαζί τους, ετοιμάστηκαν για μάχη. Επενέβη όμως η γυναίκα στην οποία ανήκε το σπίτι στο οποίο βρίσκονταν κρυμμένοι, που φοβήθηκε μήπως σκοτωθούν τα μικρά της παιδιά. Οι αντάρτες αποφάσισαν τότε να μετακινηθούν σε κοντινό αχυρώνα και να δώσουν από εκεί τη μάχη. Έγιναν όμως αντιληπτοί κατά την έξοδό τους από την πίσω πλευρά του σπιτιού. Ο Κάρυος, που είχε καθυστερήσει, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε. Οι υπόλοιποι της ομάδας του συνελήφθησαν.

 

Στο χωριό Αστρομερίτης, στον κύριο δρόμο προς τη Ζώδια, λίγα μόνο μέτρα από το μέρος όπου σκοτώθηκε, έχει στηθεί προτομή του Γεωργίου Κάρυου.