Συμεού Παναγιώτης

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού το 1938 και σκοτώθηκε την αυγή της 25 Νοεμβρίου 1958 στη Λεμεσό.

 

Ο Παναγιώτης Συμεού μυήθηκε κι εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ το 1956. Διακρίθηκε αμέσως για την τόλμη και τη ψυχραιμία του. Η δράση του, από τις τάξεις της Οργάνωσης, περιελάμβανε συμμετοχή του σε επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού Πάχνας, σε τέσσερις δολιοφθορές (δι’ ανατινάξεων) του συστήματος ύδρευσης της βάσης Επισκοπής, σε ενέδρα κοντά στο χωριό Πραστειό Αυδήμου, σε μια εκτέλεση και σε μεταφορές οπλισμού.

 

Οι αγγλικές υπηρεσίες εντόπισαν τη δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί στη Λεμεσό τον Νοέμβριο του 1958. Οι Άγγλοι τον μετέφεραν στον σταθμό της Αυδήμου για ανάκριση.  Ύστερα από πολλά βασανιστήρια, ο Παναγιώτης Συμεού δέχθηκε να υποδείξει στους  Άγγλους κρύπτες οπλισμού της ΕΟΚΑ στη Λεμεσό. Φαίνεται, όμως, ότι η ενέργειά του αυτή στόχευε στο να βρει την ευκαιρία να δραπετεύσει. Πράγματι, όταν μετεφέρθη στη Λεμεσό για να οδηγήσει τους στρατιώτες στις κρύπτες οπλισμού, κοντά στο στάδιο Γ.Σ.Ο. πήδηξε από το αστυνομικό αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν και προσπάθησε να διαφύγει. Οι Άγγλοι, ενισχυμένοι και με αριθμό Τουρκοκυπρίων επικουρικών, τον καταδίωξαν, άνοιξαν πυρ εναντίον του και κατόρθωσαν να τον σκοτώσουν, αφού αυτός αρνήθηκε να σταματήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα διασταυρούμενα πυρά κατά την καταδίωξη σκοτώθηκαν επίσης ένας  Άγγλος στρατιώτης κι ένας Τουρκοκύπριος επικουρικός (= ειδικός αστυνομικός).