Φραντζέσκου Αρτέμιος

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Καταγόταν από το χωριό Αθηένου, στο οποίο κι είχε γεννηθεί το 1931. Σκοτώθηκε στο χωριό του στις 8.8.1956.

 

Ο Αρτέμιος Φραντζέσκου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εργαζόταν ως μηχανουργός.

 

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα και ηγήθηκε του κλιμακίου της οργάνωσης στο χωριό του. Μεταξύ άλλων, είχε την ευθύνη κατασκευής εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών, πράγμα που έκανε στο τοπικό οίκημα της OXEN και σ' αυτό το σπίτι του. Η παραγωγή του σε πολεμικό υλικό κάλυπτε τις ανάγκες της ΕΟΚΑ σε μεγάλη περιοχή πέρα από την Αθηένου.

 

Στις 8.8.1956, ενώ ασχολείτο με κατασκευή τέτοιου πολεμικού υλικού, μαζί με συνεργάτες του, ανεφλέγη κατόπιν δυστυχήματος ένα κιβώτιο εκρηκτικού υλικού. Ο Φραντζέσκου άρπαξε το κιβώτιο κι έτρεξε έξω από το σπίτι, προκειμένου να σώσει τους συνεργάτες του. Δεν πρόλαβε όμως να το πετάξει μακριά. Τούτο εξερράγη και τον κατέκαψε. Πέθανε λίγο αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

Ετάφη στο χωριό του με τιμές. Από παρόμοιο δυστύχημα σκοτώθηκε στην Αθηένου κι ένας άλλος συναγωνιστής του, ο Τουμάζος Τουμάζου*.