Σμιθ Άγκνες

Image

Βρετανίδα περιηγήτρια του 19ου αιώνα, και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων, περιηγήθηκε την Ελλάδα και αργότερα και την Κύπρο, μεταξύ δε των βιβλίων που εξέδωσε περιλαμβάνονται και τα ταξιδιωτικά της: Glimpses of Greek Life and Scenery (=Ματιές στην Ελληνική Ζωή και το [Ελληνικό] Τοπίο] και Through Cyprus (=Διά μέσου της Κύπρου).

 

Η Άγκνες Σμιθ (Agnes Smith) επισκέφθηκε την Κύπρο το 1887, ξεκινώντας από το Λονδίνο στις 11 Ιανουαρίου και φθάνοντας στο νησί (μέσω Γαλλίας-Αιγύπτου-Βηρυτού) στις 18 Απριλίου. Το ταξίδι της αυτό το έκανε συνοδευόμενη από την αδελφή της Βάιολετ. Στην Κύπρο προσπάθησε να επισκεφθεί όλα τα μέρη που ήταν ενδιαφέροντα. Και γνώρισε όλες τις πόλεις του νησιού (ξεκινώντας από τη Λάρνακα), μεγάλο τμήμα της κυπριακής υπαίθρου, τις δύο οροσειρές, τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους, κλπ. Το βιβλίο της για την Κύπρο εκδόθηκε στο Λονδίνο κατά τα τέλη του ιδίου χρόνου (1887).

 

Στο βιβλίο της αυτό, η Άγκνες Σμιθ διαθέτει τις πρώτες 100 περίπου σελίδες, περιγράφοντας το ταξίδι της από το Λονδίνο στο Παρίσι και τη Μασσαλία, από εκεί με πλοίο στην Αλεξάνδρεια, περιγράφοντας την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, διηγούμενη τη μετάβασή της στη Βηρυτό, και από εκεί στην Τρίπολη και στη Λάρνακα. Στη συνέχεια, στις επόμενες 250 σελίδες συγκεντρώνει τις εντυπώσεις της από την Κύπρο, παραθέτοντας και μερικές γκραβούρες με θέματα από το νησί. Περιγράφει τις πόλεις και την ύπαιθρο, ανθρώπους, έθιμα, μνημεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Με γυναικεία ευαισθησία και λεπτότητα, αλλά και με διεισδυτικότητα, η Άγκνες Σμιθ περιγράφει με τρόπο γλαφυρό την Κύπρο όπως την γνώρισε λίγα χρόνια μετά τη μεγάλη αλλαγή από την Τουρκοκρατία στην Αγγλοκρατία, και λίγα χρόνια πριν από το τέλος του 19ου αιώνα. Κάνει επίσης πολλές ιστορικές αναφορές. Το βιβλίο της για την Κύπρο αποτελεί σήμερα μία αξιόλογη και πλούσια μαρτυρία για το νησί του τέλους του 19ου αιώνα.

Φώτο Γκάλερι

Image