Σπυριδάκις Σπυρίδων

Image

Εκπαιδευτικός. Καταγόταν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, όπου γεννήθηκε το 1861. Σπούδασε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1888.

 

Την περίοδο 1889-1893 εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της Καστοριάς και στη συνέχεια, με την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κατήλθε στην Κύπρο και εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του. Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δίδαξε αρχαία ελληνικά και θρησκευτικά μέχρι το 1929 που αφυπηρέτησε.

 

Βλέπε λήμμα: Παγκύπριο Γυμνάσιο

 

Ο Σπυρίδων Σπυριδάκις δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες του σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Για ένα μικρό διάστημα υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής του περιοδικού της Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολος Βαρνάβας (1929-1930), στο οποίο επίσης δημοσίευσε πολλά κείμενα. Το 1911 εξέδωσε στην Λευκωσία το βιβλίο του: Ὀρθόδοξη Χριστιανική Κατήχησις πρός χρῆσιν τῶν Γυμνασίων.

 

Ο Σπυριδάκις νυμφεύθηκε την Αγλαΐα Γεωργίου Οικονομίδη, απόγονο του εθνομάρτυρα του 1821 Πέτρου Οικονομίδη. Απέκτησαν τρία παιδιά: τον εκπαιδευτικό και υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Σπυριδάκι, τον φυσικό Ωριγένη Σπυριδάκη και τον γιατρό Ιωάννη Σπυριδάκι. Πέθανε το 1936.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια