Τιέπολο Λορέντζο/Λαυρέντιος Lorenzo Tiepolo

Image

Βενετός αξιωματούχος στην Κύπρο κατά το 1570-71, οπότε σημειώθηκε η τουρκική εισβολή και κατάληψη του νησιού. Ο Λορέντζο (ή Λαυρέντιος) Τιέπολο υπηρετούσε τότε ως στρατιωτικός στην Πάφο. Μετά την τουρκική απόβαση στο νησί ενετάλη να πάει στην Αμμόχωστο για ενίσχυση της άμυνας της πόλης αυτής, πράγμα που έπραξε. Πολέμησε στην Αμμόχωστο κατά των Τούρκων καθ' όλο το διάστημα της επικής 11μηνης αντίστασης της πόλης, κι απεδείχθη πολύτιμος βοηθός των αρχηγών της, του Αστόρρε Bαγλιόνε* και του Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου*.

 

Όταν, ύστερα από παντελή έλλειψη τροφίμων και εφοδίων, οι Βενετοί αρχηγοί αποφάσισαν να διαπραγματευθούν με τους Τούρκους την παράδοση της πόλης, τον Αύγουστο του 1571, ο Λορέντζο Τιέπολο, μιλώντας στη σχετική σύσκεψη που είχε γίνει, είπε ότι από την πείρα του ως προξένου της Βενετίας στην Αίγυπτο (όπου είχε υπηρετήσει πιο πριν) γνώριζε πως δεν έπρεπε να εμπιστευθούν τους Τούρκους κι ότι δεν έπρεπε να παρθεί βιαστική απόφαση. Δεν ακούστηκε όμως η γνώμη του, κι ο ίδιος μάλιστα απετέλεσε μέλος της ηγεσίας της Αμμοχώστου που στις 5 Αυγούστου του 1571 πήγε στο στρατόπεδο του Λαλά Μουσταφά για να του παραδώσει τα κλειδιά της Αμμοχώστου.

 

Κι είχε δίκαιο ως προς το ζήτημα της εμπιστοσύνης, αφού είναι γνωστό ότι ο Λαλά Μουσταφά δεν κράτησε τον λόγο του κι όταν η πόλη τού παρεδόθη σκότωσε τους αρχηγούς της και πολλούς άλλους, λεηλατώντας την άγρια. Ο ίδιος ο Λορέντζο Τιέπολο συνελήφθη αιχμάλωτος. Την επόμενη μέρα (6 Αυγούστου του 1571) διαπομπεύθηκε στους δρόμους της πόλης, μαζί με τον στρατηγό Μανώλη Σπηλιώτη*, με ραβδισμούς, μαστιγώσεις κι άλλα βασανιστήρια. Τελικά εκτελέστηκε με απαγχονισμό στα τείχη της πόλης που γενναία είχε υπερασπιστεί.