Τριβιτούρα

Image

Hippolais pallida elaeica. Οικογένεια: Sylviidae. Ένα από τα δυο υποείδη πουλιών του είδους της οικογένειας αυτής, που έρχονται στην Κύπρο την άνοιξη για να γεννήσουν και που παραμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε φεύγουν για να διαχειμάσουν στην Αφρική. Περί τα 21 άλλα είδη της ίδιας οικογένειας περνούν απλώς από την Κύπρο όταν μεταναστεύουν, ή και έρχονται για να διαχειμάσουν, χωρίς όμως να παραμένουν για να γεννήσουν.

 

Η Hippolais pallida elaeica έχει χρώμα γκριζολαδί στο άνω μέρος του κορμού της και ελαφρή άσπρη γραμμή στα μάτια. Το κάτω μέρος του κορμού είναι ασπριδερό με ελαφρές αποχρώσεις και το κάτω μέρος της ουράς είναι ελαφρό γκρίζο. Το ράμφος της είναι σχετικά παχύ και πλατύ στη βάση του.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί να γεννά στην Κύπρο και ένα άλλο υποείδος τριβιτούρας, το Hippolais pallida opaca που η διαφορά του από το προηγούμενο είναι το πολύ παχύ ράμφος του. Και τα δυο υποείδη έχουν συλληφθεί, μελετηθεί και δακτυλιωθεί από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.

 

Στην Κύπρο η τριβιτούρα απαντάται στις πεδιάδες, στους κήπους και σε κατοικημένες περιοχές, μέχρι και τις κορφές του Τροόδους. Φωλιάζει σε χαμηλά δέντρα και σε θάμνους. Φτιάχνει τη φωλιά της μέχρι και σε 2 μέτρα ύψος από το έδαφος και γεννά 3-5 αυγά. Εκτός από την Κύπρο, φωλιάζει και στα Βαλκάνια, στη νοτιοδυτική και βόρεια Αφρική, στην Ισπανία και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Είναι πουλί εντομοφάγο και πολύ χρήσιμο, γι’ αυτό και είναι προστατευόμενο. Το μέγεθός του φθάνει τα 13 εκατοστόμετρα. Κινείται διαρκώς, κουνά συνεχώς την ουρά του μαζεύοντας έντομα από τα φύλλα των δέντρων και ιδίως της ελιάς, γι’ αυτό και η αγγλική του ονομασία είναι Olivaceous warbler (ελιοπούλι). Είναι πουλί πολύ φλύαρο. Κελαηδά διαρκώς και το κελάηδημά του είναι πολύ μελωδικό. Για τον λόγο αυτό και οι πολύ φλύαρες και διαρκώς κινούμενες γυναίκες λέγονται στην Κύπρο τριβιτούρες.