Αρμαπάσ’ιης

Image

Είναι είδος αγριόπαπιας. Επιστημ. όνομα: Aythya ferina. Οικογένεια: Anatidae. To όνομα αρμαπάσ΄ιης προέρχεται από το τουρκικό almabas που σημαίνει κοκκινοκέφαλος. Στην Κύπρο έρχεται τον χειμώνα.

 

Ο αρσενικός έχει χρώμα βαθύ καστανοκόκκινο στην κεφαλή και στο λαιμό, τα δε μάτια του είναι κόκκινα σαν ρουμπίνια. Το στήθος και το πάνω μέρος της ουράς είναι μαύρο, ενώ η ράχη κι η κοιλιά του γκριζοκαφέ. Τα πόδια του είναι γκριζογάλανα. Η θηλυκιά έχει χρώμα καφέ, με ασπριδερές αποχρώσεις στο πρόσωπο. Έχει μέγεθος περί τα 18 εκατοστόμετρα.

 

Ο αρμαπάσ΄ιης είναι πάπια που καταδύεται για να βρει την τροφή της. Κολυμπά με την κεφαλή και το λαιμό μέσα στο νερό. Συνήθως κυκλοφορεί για να βρει την τροφή της την αυγή και το ηλιοβασίλεμα.

 

Γεννά στην Ευρώπη και στην Ασία, διαχειμάζει δε στις μεσογειακές χώρες και στην Αφρική. Είναι πάπια του γλυκού νερού, μα πολλές φορές απαντάται και σε αλμυρά νερά. Στην Κύπρο απαντάται στους υδατοφράχτες της Αθαλάσσας, των Κουκλιών, της Γερμασόγειας και του Κοκκινόκρεμμου, καθώς και στις λίμνες κοντά στην Αμμόχωστο και στον Αρχάγγελο, στις αλυκές Λάρνακας και Λεμεσού και στους βάλτους του Συριανοχωριού.