Τριμίκλινη φράγμα

Image

Φράγμα στο χωριό Τριμίκληνη γνωστό και ως φράγμα του Σαϊττά, στην επαρχία Λεμεσού. Βρίσκεται περί το 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού, στα διοικητικά όρια του οποίου περιλαμβάνεται. Είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Κούρη, σε υψόμετρο 600 μέτρων, έχει δε χωρητικότητα 340.000 μ3.

 

Η κατασκευή του φράγματος έγινε μεταξύ 1956 και 1958. Έχει ύψος 33 μ., μήκος 76 μ., όγκο 6.115 μ3 και επιφάνεια 23.000 μ2. Σκοπός του είναι η άρδευση έκτασης γης 87 εκταρίων (650 σκαλών) η οποία καλλιεργείται με φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα.

 

 

Το φράγμα είναι  τσιμεντένια κατασκευή, της οποίας η εξωτερική πλευρά είναι σκαλωτή, με αποτέλεσμα να παράγει έναν πολύ δυνατό θόρυβο όταν το νερό χτυπά στα σκαλιά της. Είναι ο μόνος φράχτης της Κύπρου, που είναι πάντα υπερχειλισμένος προσφέροντας στον επισκέπτη υπέροχο θέαμα. Το γεγονός ότι πάντα έχει νερό έχει ώς αποτέλεσμα, η λίμνη να μετατραπεί σε ένα καταπληκτικό βιότοπο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τις δραστηριότητες και την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.

 

Κάποιος μπορεί μελετήσει το φράγμα και την βιοποικιλότητα της περιοχής του για αρκετές ώρες. Το γύρω περιβάλλον με την πλούσια βλάστηση, είναι ιδανικός χώρος χαλάρωσης και ανανέωσης. 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image