Τσαρτζάρα

Image

Turdus pilaris. Οικογένεια: Turdidae. Είναι μια από τις ωραιότερες τζίκλες που απαντώνται στην Ευρώπη. Έχει χρώμα σταχτί στην κεφαλή και στο τέλος της ράχης προς την ουρά, και καφέ στη ράχη και τις φτερούγες. Ο λαιμός και το στήθος έχουν χρώμα πορτοκαλί με μαύρες ραβδώσεις, και η κοιλιά είναι ασπριδερή με μαύρα στίγματα. Όταν πετά, το κάτω μέρος των φτερούγων φαίνεται κάτασπρο. Το ράμφος είναι κίτρινο και τα πόδια έχουν χρώμα βαθύ γκρίζο. Το μέγεθός της φθάνει τα 24 εκατοστόμετρα. Η φωνή της είναι ένα επαναλαμβανόμενο τσιάρ-τσιάρ, γι' αυτό είναι γνωστή με το όνομα τσαρτζάρα.

 

Τα πουλιά αυτά έρχονται στην Κύπρο κατά τον Οκτώβριο, μετά τα πρωτοβρόχια, σε μικρούς αριθμούς, όταν όμως στην Ευρώπη ο χειμώνας είναι δριμύς, εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς, αρχίζουν δε να φεύγουν τον Μάρτιο.

 

Τρέφονται με έντομα, φρούτα, ελιές, μερσινόκοκκα, σσ'ίννους, διάφορα έντομα, σκουλήκια της γης κ.α. Φωλιάζουν στην Ευρώπη πάνω σε δέντρα και γεννούν 4-6 αυγά.

 

Είναι η τριχάς των αρχαίων, όπως την αναφέρει ο Αριστοτέλης, περιγράφοντάς την μεταξύ των τριών ειδών τζ’ίκλας που απαντώνται στην Ελλάδα.

 

Όπως και με τα άλλα είδη τζ’ίκλας, το κυνήγι της τσαρτζάρας επιτρέπεται.

Φώτο Γκάλερι

Image