Τσικνόπουλλος Ιωάννης

Image

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 1897 και πέθανε το 1972. Ο Ιωάννης Τσικνόπουλλος έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί υπηρέτησε στη συνέχεια, για λίγα χρόνια, ως διερμηνέας στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό. Μετά πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, απ' όπου κι αποφοίτησε το 1922. Τον ίδιο χρόνο ήλθε στην Κύπρο όπου και διορίστηκε ως καθηγητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Νυμφεύθηκε στην Πάφο κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί. Δίδαξε επίσης  στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου. Εργάστηκε και ως καθηγητής στην Αίγυπτο (σε ελληνικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα) αλλ' επέστρεψε πάλι στην Κύπρο.

 

Ιστορία

Στην Κύπρο, παράλληλα προς την εργασία του ως καθηγητής, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου κι έκανε πολύχρονες έρευνες στην κυπριακή αγιολογία και μοναστηριολογία. Έγραψε, μεταξύ άλλων, την ιστορία πολλών κυπριακών μοναστηριών. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη μορφή και τα έργα του Κυπρίου αγίου Νεοφύτου. Είχε αναλάβει την έκδοση των απάντων του αγίου Νεοφύτου, για λογαριασμό του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, αλλά δεν πρόλαβε να φέρει εις πέρας το έργο αυτό.

 

Δημοσίευσε πολλές αγιολογικές μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ εξέδωσε και πολλά βιβλία. Οι έρευνες και το συγγραφικό έργο του Ιωάννη Τσικνοπούλλου συνέβαλαν σημαντικά στη γνώση της κυπριακής εκκλησιαστικής ιστορίας και παράδοσης.

 

Συγγραφικό έργο

Εκδομένα έργα του, σε βιβλία, είναι περί του αγίου Νεοφύτου:

 

1. Ὁ βίος τοῦ  Ἁγίου Νεοφύτου καί σύντομος ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς του (1950).

2. Ἁγίου Νεοφύτου «Ἡ  Ἱερά μου τῶν Πανηγύρεων Δέλτος» (1951).

3. Ἁγίου Νεοφύτου «Ἡ Τυπική σύν Θεῷ Διαθήκη» (1952).

4. Βίος καί αἱ δύο Ἀκολουθίαι τοῦ  Ἁγίου Νεοφύτου (1953).

5. Ὁ  Ἅγιος Νεόφυτος καί ἡ  Ἱερά αὐτοῦ Μονή (1955).

6. The Encleistra and Saint Neophytos (1965).

 

Έγραψε επίσης τα ακόλουθα εκδομένα βιβλία του για κυπριακά μοναστήρια:

 

7. Ἡ  Ἱερά Μονή Τροοδιτίσσης (1954).

8. Ἡ  Ἱερά Μονή τοῦ Χρυσοστόμου τοῦ Κουτζουβένδη καί τά ἱερά αὐτῆς κτίσματα (1959).

9. Παναγία ἡ Χρυσορρωγιάτισσα (1964).

10. Ὁ  Ἅγιος Ἡρακλείδιος καί ἡ  Ἱερά αὐτοῦ Μονή (1967).

11. Ὁ  Ἀπόστολος Ἀνδρέας (1967).

12. Ἡ  Ἱερά Μονή τῆς  Ὑπεραγίας Θεοτόκου τοῦ Μαχαιρ (1968).

 

Άλλα έργα του σε βιβλία:

 

13. Κυπριακά Τυπικά (1969).

14. Ἱστορία τῆς  Ἐκκλησίας Πάφου (1971).

15. Ὁ  Ἅγιος Σπυρίδων ἐν Κύπρ (1971).

 

Πολλές άλλες μελέτες του βρίσκονται δημοσιευμένες στα περιοδικά «Ἀπόστολος Βαρνάβας», «Νέα Σιών»,«Ἀγωγή-Μόρφωσις», «Καιροί τῆς Κύπρου», «Κυπριακαί Σπουδαί» και σε εφημερίδες.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image