Φλαγγίνειος Σχολή

Η Ελληνική Σχολή Βενετίας

Image

Σχολή που ιδρύθηκε στη Βενετία από τον Θωμά Φλαγγίνη με στόχο τη μόρφωση κατά προτεραιότητα Κερκυραίων και Κυπρίων νέων.

 

Ο Θωμάς Φλαγγίνης, γιος του Κερκυραίου Απόστολου Αυλωνίτη και της Κυπρίας Μαρίας Φλαγγή, γεννήθηκε στη Βενετία το 1579, στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 1644 είχε συντάξει στη Βενετία την τελευταία του διαθήκη, στην οποία τόνιζε ότι ήταν σταθερή και αμετάβλητη η θέλησή του όπως η περιουσία του, την οποία απέκτησε με κόπους και μόχθους, διατεθεί προς άνεση και δόξα της προσφιλεστάτης του πατρίδας και προς ωφέλεια του έθνους του.  

 

» Βλέπε λήμμα: Οικογένεια Φλαγγίνη

 

Διαθέτει για το σκο­πό αυτό το ¼ της τεράστιας περιουσίας του· οραματίζεται να συμβάλει, με την ίδρυση της Σχολής, στη μόρφωση Ελλήνων νέων, οι οποίοι θα μπορούν, μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, να ανέλθουν στα ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα και να συμβάλουν στην ανάσταση του Γένους, που ήταν πόθος διακαής όλων των Ελλή­νων, διακηρυγμένος από τις πρώτες μέρες της άλωσης της Πόλης.

 

» Βλέπε Λήμμα: Βενετία και Κύπρος

  

Από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στη Βενετία, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά και εκλέγεται δυο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας. Διατηρεί στενές σχέσεις με λογίους της εποχής, αποκτά πλούσια βιβλιοθήκη που υποδηλώνει την αγά­πη του για τα γράμματα· από αυτήν υποκινούμενος καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την ενίσχυση Σχολείων, μέσα και έξω από τη Βενετία, με κορύφωση τη Φλαγγίνειο Σχολή της Βενετίας, που αποτελεί και τη μεγάλη προσφορά του προς τον Ελληνισμό της Ιταλίας και προς το υπόδουλο Γένος. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε από όλους, όπως αυτό φαίνεται και από το ελληνικό επιτύμβιο προς τιμή του, που σώθηκε στη βιβλιοθήκη του Ληξουρίου της Κεφαλλονιάς:

 

«Θωμά Φλαγγίνη τω Κερκυραίω, ορθοδόξω και ανδρί Φιλογενεστάτω,

οι των Ελλήνων εν Βενετία τύμβον τουτί κατέθεντο».

 

Η λειτουργία 

Το όραμα αυτό του Φλαγγίνη αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, το 1665, με την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής, στο κτίριο δίπλα ακριβώς από την Εκ­κλησία του Αγίου Γεωργίου. Στη Σχολή του Φλαγγίνη εισάγονταν νέοι ηλικίας 12-16 ετών, με δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Αυτή τη δυνατότητα παρείχε το γεγονός ότι στη Σχολή διδάσκονταν τα απαραίτητα μαθήματα, όπως ήταν τα ανθρωπιστικά γράμματα, η ρητορι­κή, η φιλοσοφία, η λογική, η θεολογία, η γεωγραφία και τα μαθηματικά.

 

Η οργάνωση της Σχολής έγινε σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, διατυπωμένη ξεκάθαρα στη διαθήκη του, και με βάση Οργανισμό, παρόμοιο με αυτούς των ελληνικών κολλεγίων της Ρώμης και της Πάδοβας, αλλά οπωσδήποτε λιγότερο αυστηρό και καταπι­εστικό, με σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία.

 

Υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Σχολής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, Υπεύθυνοι ήταν οι Αναμορφωτές του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, που είχαν κυρίως την πνευματική εποπτεία, και οι Προνοητές των Ευαγών Ιδρυμάτων, ενώ από ελληνικής πλευράς υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Σχολής ήταν ο Μητρο­πολίτης Φιλαδέλφειας και οι εφημέριοι του Ναού του Αγίου Γεωργίου. Γίνεται σήμερα από όλους παραδεκτό πως σημαντική υπήρξε η συμβολή των Μητροπολιτών Φιλαδέλφειας (τίτλος των Ορθόδοξων Μητροπολιτών της Βενετίας) στην ομαλή λειτουργία και στην προσφο­ρά της Σχολής. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Μελέτιος Τυπάλδος, στα χρόνια του οποίου η Σχολή είχε αποβεί ένα λαμπρό εκπαιδευτήριο, του οποίου η φήμη ξεπέρασε τα όρια της Βενετίας. Αυτοί φρόντιζαν, ώστε διδάσκοντες και διδασκόμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, και ιδιαίτερα να επιλέγουν εκλεκτούς δασκάλους, στους οποίους βασικά οφειλόταν το γόητρο της Σχολής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη Φλαγγίνειο Σχολή δίδαξαν, κατά καιρούς, εκλεκτές προσωπικότητες των Ελληνικών γραμμάτων, όπως:

 

Ο Νικόλαος Καλλιάκης, από την Κρήτη, πρώτος δάσκαλος στη Φλαγγίνειο Σχολή, με λαμπρές σπουδές στη θεολογία και στη φιλοσοφία και με ενεργό συμμετοχή στη δημό­σια ζωή της Ελληνικής Κοινότητας.

 

Ο Ματθαίος Τυπάλδος, μετέπειτα Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας, από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, άνθρωπος με αξιόλογες γνωριμίες, με ορθόδοξους και καθολικούς, με λαμπρή συγγραφική δράση· ανέδειξε πολλούς μαθητές, με αξιέπαινη σταδιοδρομία, και κατέστησε τη Σχολή ένα εκπαιδευτήριο του οποίου η φήμη ξεπέρασε τα τοπικά όρια της Βενετίας.

 

Ο Ηλίας Μηνιάτης, ο διορισμός του οποίου στη Σχολή, και η τριετής του θητεία σ’ αυτήν, οφείλονταν στην αναμφισβήτητη αξία του, που τον ανέδειξε, στη συνέχεια, έναν από τους μεγαλύτερους εκ­κλησιαστικούς ρήτορες της τουρκοκρατίας.

 

Ο Ιωάννης Πατούσας, από την Αθήνα, γνωστός στους ευρύτερους φιλολογικούς κύκλους ως συγγραφέας της Φι­λολογικής Εγκυκλοπαίδειας, που είχε καταστεί, επί γε­νεές ολόκληρες, ανάγνωσμα προσφιλές και χρησιμότατο για τα ελληνόπουλα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

 

Ο Φραγκίσκος Σκούφος από την Κρήτη, που νέος ακόμη βρέθηκε στη Ρώμη, στο Ελληνικό Γυμνάσιο της οποίας σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία, διορίστηκε δάσκαλος στη Φλαγγίνειο Σχολή, όπου δίδαξε για σύντομο χρονικό διάστημα, και έμεινε γνωστός με το έργο του «Τέχνη Ρητορικής», γραμμένο κατά τρόπο που να γίνεται κατανοητό από απλούς ανθρώπους. Και μαζί μ’ αυτούς μια μεγάλη ακό­μη χορεία εκλεκτών δασκάλων που υπηρέτησαν στη Σχολή, κατά τα 240 χρόνια της λειτουργίας της, και η επιλογή των οποίων οφειλόταν βασικά στη θέληση του ιδρυτή της Σχολής, την πιστή και επακριβή εκπλήρωση της οποίας, με μεγάλη ευσυνειδησία εκτελούσαν οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της.

 

Στην ίδια επίσης ευσυνειδησία οφείλεται και το γεγονός ότι στη Σχολή επικρατούσαν κριτή­ρια αξιολογικά για την επιλογή των μαθητών της. Εδώ ακριβώς οφείλεται και το γεγονός ότι αρκετοί μαθητές της Σχολής υπήρξαν, στη συνέχεια, και δάσκαλοί της, άλλοι διακρίθηκαν για τις λαμπρές τους σπουδές, μετά την απο­φοίτησή τους από τη Σχολή, και διέπρεψαν ως επίλεκτα μέλη της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της εποχής τους.

 

Μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής συνεργάστηκαν αρμονικά, στα πλαίσια του αμοι­βαίου σεβασμού που επέβαλλε ο Κανονισμός της Σχολής, συνέβαλαν στην ακτινοβολία της Σχολής, με πανηγυρικές εκδηλώσεις στις οποίες οι μαθητές παρουσίαζαν δείγματα της προόδου τους. Λαμπρό δείγμα αυτής της προόδου αποτελεί η συλλογή ελληνικών, λα­τινικών και ιταλικών ποιημάτων – με τρία πεζά κείμενα ανάμεσά τους, με τον τίτλο «Άνθη Ευλαβείας», – που συνέταξαν μαθητές της Σχολής· την αφιέρωσαν, με πολύ σεβασμό, στον Μελέτιο Τυπάλδο, μαθητή και δάσκαλο της Σχολής, και κατόπιν Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας.

 

Παραθέτουμε μία στροφή από αυτά τα ποιήματα, με τον τίτλο «Εις την Ελλάδα» από την οποίαν μπορούμε να πάρουμε μια γεύση του πνευματικού οργασμού που χαρακτήριζε τη ζωή της Σχολής.

 

«ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Της Ελλάδος της πριν την ευδοξίαν
χρόνους τινάς ποτέ δεν την μαραίνει,
γιατί αμάραντος είναι η σοφία».

 

Δεν ήταν όμως μόνο ο πνευματικός οργασμός που χαρακτήριζε τη ζωή της Σχολής, για τον οποίο οι μαθητές της εκφράζουν, δημόσια, το σεβασμό τους προς τη Σχολή και το διδακτικό της προσωπικό. Ήταν επίσης το γεγονός ότι οι μαθητές της είχαν τη δυνατότη­τα να παρακολουθούν την πνευματική κίνηση της εποχής τους, καλύτερα από κάθε άλλο Έλληνα που ασχολούνταν με τα γράμματα· αυτή τη δυνατότητα την πρόσφεραν απλό­χερα τα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας, τα οποία, με τις πλούσιες εκδόσεις τους, καθιστούσαν προσιτά στους μαθητές της Σχολής βιβλία ωφέλιμα για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους. Αυτή η πολύτιμη προσφορά συμπορευόταν με το γεγονός ότι η Βενετία, με την πλούσια πνευματική ζωή, παρείχε στους μαθητές της Σχολής, με την άδεια ασφαλώς της Διεύθυνσης της Σχολής, το προνόμιο να παρακολουθούν, σε άλλα Σχολεία της πόλης, μαθήματα απαραίτητα, όπως ήταν οι ξένες γλώσσες και άλλα γνωστικά αντικείμενα που δεν διδάσκονταν στη Σχολή.

 

Οι ίδιοι μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής, στη συνέχεια, ιδρύουν, στις γενέτειρές τους, Σχολεία φωτισμού και αφύπνισης, όπου η έδρα των δασκάλων γινόταν βήμα εθνικού φρονηματισμού, και οι τρόφιμοί τους μεταλαμπάδευαν τα φώτα της Παιδείας και στα υπόλοιπα μέρη.

 

 Το κλείσιμο

Η Φλαγγίνειος Σχολή, με την πανελλήνια ακτινοβολία της και τις πολύτιμες υπηρε­σίες προς τον υπόδουλο Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία, υπέστη το πρώτο – και αποφασιστικό – πλήγμα, το 1797, με την κατάλυση της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας» από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, που εισήλθαν θριαμβευτικά στην πόλη· κατασχέθηκαν όλα τα χρήματα του Κληροδοτήματος Φλαγγίνη, που ήταν η πηγή από την οποία τροφοδοτούνταν η Σχολή και τα άλλα Ιδρύματα που είχε δημιουργήσει ο διαθέτης. Στη συνέχεια, με ανυπέρβλητες δυσκολίες, θα επαναλειτουργήσει, το 1798, μέχρι το έτος 1905, οπότε λήγει οριστικά η λειτουργία της Σχολής.

Ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι το κτίριο στο οποίο είχε γραφεί η ιστορία και η πνευματική προσφορά της Σχολής, ευγενική προσφορά της πλούσιας Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας στην υπηρεσία της παιδείας, ούτε κατεδαφίστηκε, όπως συνέβη με άλλα εξίσου λαμπρά οικοδομήματα, ούτε έμεινε για πάντα αναξιοποίητο.

 

Πενήντα ολόκληρα χρόνια, παρέμενε, μέχρι το 1955, έρημο και αχρησιμοποίητο, για να μαρτυρεί απλώς την παλαί ποτέ αίγλη του. Ευτυχώς όμως: Χάρη στις διπλωματικές ενέργειες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και με τη συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας, που ήταν η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, με μορφωτική συμφωνία του έτους 1948, ιδρύθηκε στη Βενετία και στεγάστηκε στο κτίριο αυτό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία της Ιταλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Ιταλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 
  2. «Ευεργεσία και παιδεία», Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», Ιωάννινα, 2021, σελ. 89-93. 
  3. Νάσα Παταπίου: Ο Κυπριακής Καταγωγής μέγας ευεργέτης