Μοράρης Γιώργος

Image

Ποιητής. Γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Οκτώβριο του 1946. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στην Κύπρο και την Αθήνα ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Ο Γιώργος Μοράρης έδειξε από μικρή ηλικία ότι τον ενδιέφερε η λογοτεχνία και γενικά ο Πολιτισμός στις διάφορές του εκδοχές. Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1966 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» σε ηλικία 19 ετών. Δημοσίευε τακτικά ποιήματά του στον Τύπο της Κύπρου. Μάλιστα η εφημερίδα Τελευταία Ώρα της Κύπρου, έκανε το εξής σχόλιο για τα πρώτα του ποιήματα: «… τον στίχο του τον χαρακτηρίζει η μουσικότητα, το πάθος και ο παραδερμός στην ηδονή… δεν ήρθε όμως ακόμα αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και της τέχνης».

 

Όμως στην πρώτη του, ουσιαστικά ποιητική συλλογή με τίτλο Συναναστροφές της σιωπής, την οποία εξέδωσε το 1991 στις Εκδόσεις Καστανιώτη βρήκε τη φωνή του για να δώσει στη συνέχεια ποίηση υψηλών προδιαγραφών. Ακολούθησαν τα Άνθη ράμνου το 1999, για τα οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου. Για τα ποιήματα της συλλογής αυτής ενδιαφέρθηκε η Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. και κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση με τίτλο Σύνορα (Borders).

 

Το 2008 εξέδωσε την τρίτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο Ροσμαρίνος, έργο για το οποίο έτυχε διπλής τιμής και αναγνώρισης, αφού βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παράλληλα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ο Γιώργος Μοράρης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου για το βιβλίο του «Μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου. Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης (1849-1917)», Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016).

 

Στην ποιητική συλλογή Το ποίημα-πορτρέτο περιλαμβάνεται η «Νιόβη '74», που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοφανής λογοκρισία στις 7 Μαρτίου 2013, επειδή κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή, το '74, στην Κύπρο. Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή με 68 ποιήματα εκ των οποίων τα 24 αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο: «Κυπριακή Ελεγεία και άλλα ποιήματα». Η ποιητική συλλογή εκδόθηκε τελικά το 2017 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Γιώργος Μοράρης τιμήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού στις 15 Οκτωβρίου 2018. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού Δήμο Λεμεσού όπου ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ για τον ποιητή και το έργο του μίλησαν οι Γιώργος Γιωργής, Νάτια Αναξαγόρου και Μίμης Σοφοκλέους.

Πέθανε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2022.

 

Νιόβη- Ποιητική συλλογή "Το ποιήμα- πορτρέτο"

 

Νιόβη (1974) (Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο ‘74) Δεν έχασε μόνο τη μάχη Έχασε περισσότερα από τη μάχη. Μια Νιόβη δίχως δάκρυα. Πέταξαν αίμα και ζωή πίσω από τον άπιαστο τοίχο του σκοταδιού

Νιόβη (1974)

 

 

(Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο ‘74)

 

Δεν έχασε μόνο τη μάχη

Έχασε περισσότερα από τη μάχη.

Μια Νιόβη δίχως δάκρυα.

Πέταξαν αίμα και ζωή

πίσω από τον άπιαστο τοίχο του σκοταδιού.

Ξέθαψαν τα παιδιά της απ' το πηγάδι

μ' ορθάνοιχτα τα στόματά τους

έτοιμα να τη φωνάξουν.

Κράτησε την ψυχή τους με το φιλί της.

Να ζωντάνευαν στην αγέννητη κραυγή τους

με τη διορία μιας μέρας.

Το ακτινοβόλο μικρό όραμα

από καπνό και παραλήρημα.

Είναι στην ανημποριά των ηττημένων,

να τους ξεγελούν

πλάσματα με χέρια αλαβάστρινα

μορφές μιας γλυπτικής που τους σκότωσαν.

Όταν δεν ξεπλένουν το κακό

με δάκρυα συντριβής

άσβεστη μένει η φωτιά στα μάτια.

Η δύναμή τους ακατάργητο πένθος.

 

 

 

Πηγή

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image