Χαραλαμπίδης Κίμων

Image

Συγγραφέας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1923. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και για ένα διάστημα (1944-49) εργάστηκε ως γραμματέας και παιδονόμος στο ίδιο Γυμνάσιο, καθώς και σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Λεμεσού.

 

Το 1949 πήγε στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά για λόγους οικονομικούς, εγκατέλειψε τις σπουδές του. Ειδικεύτηκε στην κεραμική τέχνη και για επτά χρόνια ήταν υπεύθυνος του τμήματος ζωγραφικής του εργοστασίου «Κεραμεικός Α.Ε.» στο Νέο Φάληρο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, πήρε μέρος, ως εκπρόσωπος της Κύπρου, στη διανομή δεμάτων βοηθείας προς τα θύματα της γερμανικής κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και σε αποστολές διαφώτισης για το Κυπριακό ζήτημα στη Βόρειο Ελλάδα, Κρήτη και αλλού.

 

Το 1960 μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου για χρόνια διατηρούσε βιβλιοπωλείο και πινακοθήκη.

 

Από το 1990 ζει στη γενέτειρά του Λεμεσό.

 

Το συγγραφικό έργο του είναι πλούσιο και αξιόλογο. Με τη γραφίδα του κάνει μια συναρπαστική αναδρομή στα παλιά, και μέσα από προσωπικές του αναμνήσεις και αναφορές άλλων που προηγήθηκαν, περιγράφει και ζωντανεύει σημαντικές μορφές της γενέτειράς του Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα. Επικεντρώνεται σε σημαντικά και καθοριστικά γεγονότα, αναφέρεται σε τεχνίτες και ανθρώπους των γραμμάτων, καταπιάνεται με χαρές και με λύπες της καθημερινής ζωής, τα σχολεία, τους δασκάλους, τους μαθητές, τις γιορτές και τα πανηγύρια, τα Οκτωβριανά (1931), τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα. Τα έργα του για τη Λεμεσό αποτελούν βιβλία αναφοράς για την ιστορία της πόλης κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

 

Εκτός των ιστορικών, μια άλλη σημαντική κατηγορία βιβλίων του είναι τα λογοτεχνικά.

Τα σημαντικότερα έργα του είναι τα εξής:

 

  1. Οδηγός του Λονδίνου, στα Ελληνικά, 1967 και 1968, επιμ. Β. Τσιμπιδάρου.
  2. Τηλεφωνικός Κατάλογος Ελλήνων Αγγλίας, Λονδίνο 1975.
  3. Πριν σβήσει το χθες – Νοσταλγικοί περίπατοι στη Λεμεσό (αφήγημα), Αθήνα-Λονδίνο 1983 (Β΄έκδοση 1984).
  4. Απόψεις και μνήμες, Δοκίμια, Αθήνα 2001.
  5. Ανοχύρωτες σκέψεις, Ποιήματα, Αθήνα 2001.
  6. Κάποτε εν Λεμεσώ… Εικόνες από την κοινωνία μιας άλλης εποχής, Λεμεσός 2002.
  7. Αυτοί που έκτισαν το χτες, Λεμεσός 2002.
  8. Στο βωμό της φαντασίας και της μνήμης, Δοκίμια και ποιήματα, Αθήνα 2006.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image