Ταλιαδώρος Πάνος

Image

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1909 στο Καϊμακλί της Λευκωσίας. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Διδασκαλείο το 1927 και στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος για πολλά χρόνια, μέχρι το 1961. Τότε διορίστηκε γραμματέας του νεοϊδρυθέντος Κυπροσοβιετικού Συνδέσμου, του οποίου αργότερα (1965 κ.ε.) διετέλεσε πρόεδρος. Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των κυπροσοβιετικών σχέσεων τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με χρυσό μετάλλιο και άλλες διακρίσεις.

 

Διετέλεσε επίσης, για πολλά χρόνια, γραμματέας της Παγκύπριας Διδασκαλικής Οργάνωσης. Υπήρξε επιμελητής ύλης των περιοδικών  Ἡ Χαρά τῶν Παιδιῶν και Ἐκπαιδευτικά Χρονικά. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και ήταν μεταξύ των εκδοτών της Πρωϊνῆς, μεγάλης καθημερινής εφημερίδας της Κύπρου, που εξεδόθη μεταξύ του 1932 και του 1936. Στην εφημερίδα αυτή δημοσίευσε επώνυμες εργασίες του, καθώς και χρονογραφήματα με το ψευδώνυμο «Ο Πάν».

 

Ασχολήθηκε με την ποίηση από τα μαθητικά του χρόνια, δημοσιεύοντας στην εφημερίδα Λαϊκή Δύναμις. Συνεργάστηκε επίσης στενά με το σημαντικό περιοδικό Κυπριακά Γράμματα, καθώς και με άλλα έντυπα. Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα, μελέτες, κριτική κ.α. Υπήρξε, τέλος, φιλολογικός συνεργάτης του κυπριακού ραδιοφώνου. Εξέδωσε δυο βιβλία:

 

  1. Βραδυές Καλοκαιριάτικες (ποίηση, 1931).
  2. Στά Παρασκήνια τῆς Ἀγάπης (δύο διηγήματα, 1932).

 

Πέθανε τον Δεκέμβριο του 1990.

 

 

Πηγή: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια