Πανάρετος Άνθιμος

Image

Λαογράφος, συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωριό Κισσόνεργα της Πάφου το 1895 και πέθανε το 1981. Αφού τέλειωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, φοίτησε στο Γεωργικό Κολλέγιο Λευκωσίας και σπούδασε γεωπονικά στο πανεπιστημιακό κολέγιο Reading. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως επαρχιακός γεωργικός λειτουργός στην Αμμόχωστο (όπου συνέβαλε αποφασιστικά και στην καθιέρωση της γνωστής Γιορτής του Πορτοκαλιού), ενώ το 1951 μετετέθη στη Λευκωσία ως προϊστάμενος της υπηρεσίας γεωργικών εφαρμογών και του κλάδου διατήρησης εδάφους. Αφυπηρέτησε το 1958 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνή γεωργικά συνέδρια, ενώ για ένα διάστημα δίδασκε και στο Γεωργικό Κολλέγιο Λευκωσίας.


Στις 15 Φεβρουαρίου 1933 μέσω του σωματείου Ανόρθωσις ο Πανάρετος αιτείται να δώσει διάλεξη για τα εσπεριδοειδή. Η διάλεξη του περί των ασθενειών των λεμονοδένδρων εγκρίθηκε απο τον Αγγλο διοικητή Αμμοχώστου και πρέπει να ηταν πολύ δημοφιλής καθώς η δεκαετία του 1930 σήμανε την μεγάλη ανάπτυξη στην καλιέργεια εσπεριδοειδών στην πόλη και επαρχία Αμμοχώστου.

 

Η ΄Επαυλη 

Οι βρετανοί γενικά ενδιαφέρθηκαν για τη Γεωργία. Ανάμεσα σε διάφορες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ήταν η ίδρυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής έπαυλης στην Αθαλάσσα (μετά το 1925, μετονομάστηκε σε «Κυβερνητική Έπαυλη»). Βοήθησαν επίσης στην ίδια κατεύθυνση και στην εισαγωγή νέων καλλιεργειών και η ίδρυση κατά τόπους φυτωρίων, η λειτουργία της Γεωργικής Σχολής, η προσπάθεια για τη διάδοση των σχολικών κήπων, η συστηματική καταπολέμηση της ακρίδας και των τρωκτικών, η προσπάθεια επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος, η κυκλοφορία ενημερωτικών βιβλίων και περιοδικών, η παράλληλη φροντίδα για την ανάπτυξη των δασών. Καθοριστική ήταν και η έλευση στην Κύπρο των πρώτων ντόπιων γεωπόνων, πολύ πριν την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Γεώργιος Ζήνων, Χριστόδουλος Ιερωνύμου, Αντώνης Κλόκκαρης, Χριστόδουλος Πελαγίας, Προκόπης Συμεωνίδης.

 

Ο Κορυφαίος αυτής τη γενιάς των πρώτων Κυπρίων γεωπόνων ήταν ο Άνθιμος Πανάρετος, μια μεγάλη μορφή της ιστορίας της κυπριακής γεωργίας, μαζί με τον Παναγιώτη Γεννάδιο. Κομβικό σημείο για την ιστορία και την ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας ήταν ο διορισμός ως πρώτου διευθυντή Γεωργίας (1896-1904) του Παναγιώτη Γεννάδιου, ενός από τους πρώτους επιστήμονες Έλληνες γεωπόνους, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιου του μεγάλου δασκάλου του γένους, Γεώργιου Γεννάδιου και αδελφού του κορυφαίου διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιου, πρέσβη για σειρά ετών στο Λονδίνο. Ο Παναγιώτης Γεννάδιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο θεμελιωτής της νεότερης κυπριακής γεωργίας. 

 

 Λαογραφία

Ο Άνθιμος Πανάρετος υπήρξε επίσης από τους πρωτεργάτες στη λαογραφική έρευνα στην Κύπρο. Δημοσίευσε πάρα πολλές λαογραφικές μελέτες σε διάφορα τοπικά περιοδικά, χρησιμοποιώντας και το ψευδώνυμο «Άπης Ακάμας». Μεταξύ των λαογραφικού περιεχομένου βιβλίων του που εξεδόθησαν, είναι:

 

  1. Κυπριακή, Γεωργική Λαογραφία (1967).
  2. Ἡ Δενδρολατρεία (1969).
  3. Ἀπανθίσματα Γεωργικών Άρθρων (1972).

    Εξέδωσε επίσης, μεταξύ άλλων: 

  4. Ὁ Διδάσκαλος Γεωπόνος (1929).
  5. Γεωργικές Κουβέντες (1946).
  6. Δέκα Γεωργικά Διηγήματα (1959).
  7. Σκόρπιες σελίδες ἀπό τό ημερολόγιο ἑνός γεωπόνου (1965).
  8. Ἡ Χλωρίδα τοῦ τόπου μας (1967).
  9. Ή Γεωργία τοῦ τόπου μας (1971).
  10. Δένδρα γίγαντες τοῦ τόπου μας (1975).

 

Για τη μακρόχρονη προσφορά του στον τομέα της γεωργίας, ο Άνθιμος Πανάρετος τιμήθηκε επανειλημμένα. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, του απενεμήθησαν το Αργυρούν Μετάλλιον Γεωργικής Αξίας (Γεωργίου Β' της Ελλάδος) το 1963, καθώς και ο τίτλος του μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image