Πλουτάρχου Ελευθέριος

Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Image

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Ιουνίου 2023  έπειτα από την παραίτηση του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012).

 

Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση. Εξέδωσε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές την ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία» (2021) και το  λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα» (2021) και με τις Εκδόσεις Αρχύτας τις ποιητικές συλλογές «ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Στοχασμοί και Αποχρώσεις - 180 Χαϊκού» (2021), «Ελλήνων Μύθοι» (2022) για παιδιά (9+) και εφήβους, «Ονείρατα και στοχασμοί» (2023) και τη διηγηματική συλλογή «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση» (2022), της σειράς λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου). Συμμετείχε επίσης με εννέα ποιήματά του στη συλλογική ποιητική ανθολογία «Ποιητών Σταχυολογήματα» (2022) των Εκδόσεων Διάνοια. Το 2022 κυκλοφόρησε σε μορφή audiobook – video book το βραβευμένο παραμύθι του «Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού» και το 2023 η ποιητική συλλογή «Προγόνων Γη» σε μορφή e-book από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του με τη στήριξη του ΣΠΕΚ. Συμμετέχει ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας σε δράσεις φιλαναγνωσίας. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης και έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά. Ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ενώσεις, συνδέσμους και ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (19 Ιουνίου 2023) και έχει διατελέσει επίσης Γραμματέας της (Νοέμβριος 2021- Ιούνιος 2023). Είναι Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο σε θέματα πολιτισμού (2022).

Ιστολόγιο ποίησης και πεζογραφίας