Νησιώτου Ήβη

Image

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

Η Ήβη Νησιώτου ήταν το τρίτο παιδί του Θεόδουλου και της Αθηνάς Πουλλίδου. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1929.

Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο με άριστα, κερδίζοντας και το Σεβέρειο βραβείο. Ο Γυμνασιάρχης της Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, μετέπειτα Υπουργός Παιδείας, ήταν τόσο εντυπωσιασμένος μαζί της, που την περίμενε και της προσέφερε διορισμό στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, μετά το πέρας των φιλολογικών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην περίοδο 1968-1985 διετέλεσε διευθύντρια σχολών μέσης παιδείας. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 συνεργάστηκε ή ήταν υπεύθυνη συντάξεως στα έντυπα της ΕΟΚΑ Ἐγερτήριον Σάλπισμα και Ἀγωγή τῶν Νέων.

 

Στα χρόνια της ΕΟΚΑ, όταν για μια περίοδο οι αρχές είχαν κλείσει το Παγκύπριο Γυμνάσιο, η Ήβη συγκέντρωνε τις μαθήτριες της στο σπίτι της, για να μην χάσουν μαθήματα.  Το έργο της στη διάδοση των πατριωτικών μηνυμάτων του αγώνα υπήρξε μεγάλο, και γι’ αυτό τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 1962 παντρεύτηκε τον Όμηρο Νησιώτη, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Γυμνάσιο και στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

Διετέλεσε υποδιευθύντρια στο Γυμνάσιο Θηλέων Κύκκου, και Διευθύντρια στα Γυμνάσια Φανερωμένης και Ακροπόλεως.  

 

Δημοσίευσε διηγήματα της σε περιοδικά τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Το 1981 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα Ο Κύπρου Κυπριανός. Ακολούθησε η συλλογή αφηγημάτων Εμβιώσεις (1984), "Στο βουνό της Σολιάς" για την αγαπημένη της Κακοπετριά και τα Νεοελληνικά Μελετήματα (1985).

 

Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2017.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια