Χατζηδημητρίου-Δικαίου Κάτια

Image

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939 κι αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1963 εργάστηκε ως καθηγήτρια του μαθήματος της ιστορίας σε σχολές μέσης εκπαίδευσης.

 

Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση διδάσκοντας το μάθημα της ιστορίας. Έγραψε το βιβλίο Ιστορία της Κύπρου το 1978, αρχικά για τις ανάγκες διδασκαλίας του μαθήματος. Στη συνέχεια, το βιβλίο, σε νέα του έκδοση, αναμορφώθηκε και επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας θέματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε το 2002 στα αγγλικά από τον Κώστα Χατζηγεωργίου και στα ρουμανικά από τη Χριστίνα Χριστοδούλου και κυκλοφόρησε το 2004.

 

Η Κάτια Χατζηδημητρίου έγραψε, επίσης, για την Ανάπτυξη Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, το βιβλίο Η εποχή του λίθου και η Χοιροκοιτία, όπως και το Η παραγωγή και το εμπόριο του χαλκού στην Κύπρο, Λευκωσία 1985 και το κεφάλαιο ιστορίας στη σουηδική έκδοση «Cypern», Brevskolan, Στοκχόλμη 1984.

 

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου (ΕΜΟΚ), αντιπρόεδρος της International  Falcon Movement-Socialist Educational International (IFM- SEI) και πρόεδρος του Συμβουλίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος « Εξόρμηση» .  

 

 

Συνεργάστηκε επίσης στη συγγραφή λημμάτων στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια.

Φώτο Γκάλερι

Image