Παπαδόπουλος Γιάννης Κ

Image

Εκπαιδευτικός και ποιητής. Γεννήθηκε το 1928 στο Κάιρο, από πατέρα Κύπριο. Στην Κύπρο εγκαταστάθηκε από το 1938. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου κι αποφοίτησε το 1952. Το 1959-60 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (κλάδος βιβλιοθηκονομίας) και το 1965 στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (ψυχολογία και καθοδήγηση). Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης και ως γυμνασιάρχης στη Λεμεσό. Πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, ενταγμένος από την αρχή στην ΕΟΚΑ. Το 1956 καταζητήθηκε από τους Βρετανούς για παράνομη εισαγωγή όπλων, οπότε ανέβηκε αντάρτης στο βουνό όπου κι έδρασε μέχρι το τέλος του αγώνα, το 1959.

 

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Ασχολήθηκε επίσης με το πεζογράφημα όπως και μεταφράσεις. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με εφημερίδες και περιοδικά όπου δημοσίευσε ποίηση, πεζογραφήματα, μελέτες, άρθρα κ.α. Διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε δυο πανελλήνιους διαγωνισμούς   της   εφημερίδας   Καθημερινή των Αθηνών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και γαλλική. Η ποιητική του συλλογή με τίτλο Τότε πού πολεμούσαμε κέρδισε το πρώτο βραβείο του Πιερίδειου διαγωνισμού ποίησης το 1963. Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

1. Τότε πού πολεμούσαμε (ποιητική συλλογή, 1963).

2. Συλλογή (ποιητική συλλογή, 1966).

3. Κείμενα ἑνός Ἀγώνα (1987. Πρόκειται για συλλογή παρανόμων κειμένων του της περιόδου του απελευθερωτικού αγώνα οπότε, μεταξύ άλλων, είχε εργαστεί και στον τομέα της διαφώτισης).