Πιερίδης Λουκής

Image

Λόγιος, μέλος της γνωστής οικογένειας Πιερίδη. Γεννήθηκε το 1865 και πέθανε στις 5 Ιουλίου 1933. Υπηρέτησε ως πρώτος γραμματέας της διοίκησης Λάρνακας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1911 (μετά τον θάνατο του πατέρα του Ζήνωνος Πιερίδη, πρώτου Έλληνα δημάρχου της Λάρνακας) για ν' αναλάβει τη διεύθυνση των οικογενειακών εμπορικών δραστηριοτήτων. Μητέρα ήταν η Αυγούστα Α.Βοντιτσιάνου.

Το 1921 με δωρεά του Λουκή Πιερίδη στήθηκε προτομή του Ζήνωνα Κιτιέα κοντά στον Κήπο, στη μνήμη του πατέρα του Ζήνωνα Πιερίδη (1880-1883) που διετέλεσε δήμαρχος της πόλης. 

 

Λόγιος

Υπήρξε λόγιος και χρησιμοποίησε σε δημοσιεύσεις του το ψευδώνυμο «Σώπατρος». Δημοσίευσε μελέτες για την ιστορία της Κύπρου και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του σημαντικού επιστημονικού περιοδικού Κυπριακά Χρονικά (μαζί με τον επίσκοπο Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά και τους Ν. Κυριαζή και Ι. Α. Συκουτρή). Με δικές του κυρίως επίπονες και συνεχείς προσπάθειες κατέστη δυνατή η εξασφάλιση άδειας για μελέτη και δημοσίευση (στο πιο πάνω περιοδικό) εγγράφων ιστορικών για την Κύπρο του γαλλικού προξενείου της Λάρνακας.

 

Ο Λουκής Πιερίδης ήταν κάτοχος σημαντικού αρχείου καθώς και αξιόλογης βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη του είχε σπάνια βιβλία και από ένα χειρόγραφο κατάλογο 62 σελίδων που έχουμε φαίνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον πολιτισμό. Το αρχείο του και η σημαντική βιβλιοθήκη για την Κύπρο δώρησε ο ανεψιός του Ζήνων Πιερίδης το 1942 στο Κυπριακό Μουσείο εις μνήμην του. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 24 Ιανουαρίου 1946.

 

Σουηδική αποστολή

Ενδιαφερόμενος ιδιαίτερα και για την αρχαιολογική έρευνα και, γενικότερα, για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό, ο Λουκής Πιερίδης υπηρέτησε για δεκαετίες ως μέλος της επιτροπής του Κυπριακού Μουσείου. Εξ άλλου, λόγω προσωπικής φιλίας με τον αρχαιόφιλο διάδοχο (κι αργότερα βασιλέα) της Σουηδίας Γουσταύο Αδόλφο, ο Πιερίδης ενήργησε μέσω αυτού για την κάθοδο στην Κύπρο σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής για έρευνες περί τον πολιτισμό της αρχαίας Κύπρου. Πράγματι, σουηδική αποστολή υπό τον καθηγητή Έιναρ Γκέρστατ (Einar Gjerstad) έκαμε ανασκαφές στην Κύπρο το 1927-1931, αποκαλύπτοντας σημαντικότατα ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους.

 

Ο Λουκής Πιερίδης επιμελήθηκε επίσης, κι εξέδωσε στη Λάρνακα το 1902, το Συναξάριον Ἁγίων τῆς Κύπρου (Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Λαμπαδιστής).

 

Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, κι εξελέγη βουλευτής για την περίοδο 1925-1930. Υπηρέτησε επίσης ως πρόξενος της Σουηδίας στην Κύπρο (1911), υποπρόξενος της Γερμανίας (1911) και πρόξενος της Γερμανίας στη Λάρνακα (1916).

 

Τιμητικές διακρίσεις: τακτικό μέλος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών (1926)  ιππότης του βασιλικού τάγματος Vasa-first class (Σουηδίας) και ιππότης του βασιλικού τάγματος του Πολικού Αστέρος (Σουηδίας).

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. LarnakaOnline: Λουκής Πιερίδης

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image