Πισσίδιος Σεραφείμ

Image

Λόγιος ιερομόναχος του 18ου αιώνα, που υπηρέτησε στο μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, στο οποίο έγινε αργότερα πρωτοσύγκελλος και αρχιμανδρίτης. Δεν είναι γνωστό πού και πότε γεννήθηκε. Υπήρξε μαθητής του Ιεροθέου του Ιθακησίου και του Εφραίμ* του Αθηναίου. Ο Σεραφείμ Πισσίδιος, με χρηματοδότηση της μονής Κύκκου, εξέδωσε πολλά βιβλία ὠ φέλιμα καί ἀναγκαῖα τοῦ γένους μας (Σεραφείμ Πισσιδίου, Σύνταγμα ἤτοι Χρηστοήθεια, Βενετία, 1782, σ.13). Μεταξύ των εκδόσεων αυτών περιλαμβάνονται:

 

  1. Κυριακοδρόμιον.
  2. Νέος Θησαυρός.
  3. Ἁμαρτωλῶν Σωτηρία.
  4. Χριστιανική Διδασκαλία.
  5. Παρακλήσεις τῶν κανόνων πρός τήν Θεοτόκον.
  6. Εὐχαί τῆς Ἁγίας Πεντηκοστῆς.
  7. Ραντισμοῦ Στηλίτευσις (τρίγλωσσο κείμενο: ελληνικό, λατινικό και ιταλικό).
  8. Θέατρον πολιτικόν.
  9. Σύνταγμα ἤτοι Χρηστοήθεια.

 

Επίσης ο Σεραφείμ Πισσίδιος (ή Πισσίδειος) εστάλη για καθαρά εκδοτικές εργασίες, με έξοδα της μονής Κύκκου, για να μεταγλωττίσει και εκδώσει στα καραμανλίδικα μερικά από τα πιο πάνω βιβλία, καθώς και την Περιγραφήν του μοναστηριού για τους τουρκόφωνους Ορθοδόξους της Μικράς Ασίας (τα βιβλία αυτά εξέδωσε με ελληνικούς χαρακτήρες).

 

Για άγνωστο λόγο ο Σεραφείμ Πισσίδιος καθαιρέθηκε, αλλά συγχωρέθηκε από το Οικουμενικό πατριαρχείο το 1753. Το 1774 εξελέγη μητροπολίτης Αγκύρας, θέση από την οποία παραιτήθηκε αργότερα (άγνωστο πότε ακριβώς).