Φαέθων

Image

Πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ο Φαέθων εθεωρείτο γιος του Απόλλωνος ή του Τιθωνού και πατέρας του Αστύνοου. Ως πατέρας του τελευταίου ήταν προπάππος του Κινύρα*, ο οποίος, σύμφωνα με μια μυθολογική εκδοχή, γεννήθηκε από τον Σάνδοκο, γιο του Αστύνοου. Η ιδιότητά του αυτή τον συνδέει με την Πάφο και ιδιαίτερα με το ιερό της Αφροδίτης, όπως φαίνεται από στοιχεία που δίνουν οι ποιητές Νόννος και Ησίοδος.

 

Ο πρώτος, στο έργο του Διονυσιακά, γράφει ότι ο Έρως σκόπευε να φέρει στην Πάφο, ως υπηρέτες στη μητέρα του Αφροδίτη, τον Φαέθοντα, τον Ενδυμίωνα και άλλους. Ο Ησίοδος, στη Θεογονία του, γράφει ότι η Αφροδίτη έβαλε τον Φαέθοντα νυχτερινό φύλακα του ναού της. Τα αρχαία Σχόλια στη Θεογονία τοποθετούν τον ναό αυτό της Αφροδίτης στην Κύπρο. Αν ληφθεί υπόψιν ότι ο Φαέθων ταυτιζόταν με το άστρο Έσπερος, δηλαδή τον Αποσπερίτη, η αναφορά του Ησιόδου ερμηνεύεται από μερικούς ότι το άστρο αυτό, ρίχνοντας το φως του στον ναό της θεάς, τον επέβλεπε ως νυχτοφύλακας.

 

Ο μύθος

Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.

 

Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.

 

Η πιο διαδεδομένη μορφή του μύθου μας παραδίδεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις του (Βιβλίο ΙΙ). Αλλά και ο Δάντης αναφέρεται στο συγκεκριμένο μύθο στη Θεία Κωμωδία του. (Canto XVII).